Hradečtí senioři se učí bojovat s domácím násilím i proti podvodníkům

Senioři se v kurzu učí praktickým dovednostem. Foto: Archiv Městská policie Hradec Králové
Senioři se v kurzu učí praktickým dovednostem. Foto: Archiv Městská policie Hradec Králové

Tento týden začíná další ročník Akademie seniorů, v níž Městská policie Hradec Králové učí starší spoluobčany bojovat s domácím násilím, proti podvodníkům nebo například se zloději.

Tentokrát usedne do lavic šedesátka hradeckých seniorů, na které čeká několik školení a přednáškových bloků sestavených z aktuálních témat. V uplynulých šesti letech akademií prošlo už přes 350 seniorů.

Seniorům budou přednášet policisté i profesionální hasiči

Cílem oblíbené Akademie seniorů, která se odehrává jednou za měsíc v zasedací místnosti královéhradeckého magistrátu, je naučit starší ročníky praktickým znalostem, díky nimž mohou rozeznat podvodné chování nebo se například ubránit domácímu násilí, které je na nich často páchané.

Stejně jako v loňském roce budou v kurzu přednášet strážníci Městské policie Hradec Králové. Kromě toho se seniorům představí také lektoři z řad Policie České republiky, profesionální hasiči nebo pracovníci z organizace Červený kříž.

„Budeme se seniory probírat prevenci v oblasti domácího násilí, poradíme jim, jak se bránit trestným činům, které jsou právě na starších občanech často páchány. Budeme se společně věnovat i problematice seniorů v dopravě, požární ochraně a prevenci, a rovněž se zmíníme o spotřebitelských pastech, které jsou velice často na starší občany líčeny z řad nepoctivých obchodníků,“ vypočítává některá témata, na které se Akademie seniorů zaměří, Ivan Dubec z městské policie.

Kromě teoretických rad čekají studenty za řad seniorů také konkrétní praktické ukázky a nácviky modelových situací. Například z oblastí první pomoci.

Starší ročníky často doplácejí na svoji důvěřivost

Přednáškové bloky se každý rok sestavují tak, aby odkazovaly na aktuální problémy a rizikové trendy. Kurz mimo jiné reaguje i na zájem seniorů. Jedním z hlavních témat, jemuž se budou starší ročníky věnovat, je obezřetnost při styku s neznámými lidmi. Není totiž žádnou výjimkou, že senioři často doplácejí na svoji důvěřivost.

„Pokud se někdo vydává za vašeho příbuzného nebo známého, ověřte si okamžitě pravdivost jeho tvrzení. Nepředávejte peníze a nepouštějte si do bytu někoho, koho dobře neznáte. Nebuďte důvěřiví, a pokud vás někdo žádá o pomoc v tíživé situaci, sdělte mu, že zavoláte policii, záchrannou službu a podobně,“ radí seniorům Ivan Dubec z Městské policie Hradec Králové.

Letošní akademie je obsazena do posledního místa, přihlášky do dalšího ročníku bude hradecká městská policie vybírat opět až příští rok v září.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme