Hradecká radnice se zaměří na herny, bary a obchody

Ztrpčit život hernám, barům a obchodům, zpřísnit pravidla, ale ne příliš. Tuto tenkou hranici nyní hledá hradecký magistrát. Na jedné straně se mu nelíbí zářivé reklamy a vývěsní štíty, na straně druhé nechce přijít o příjmy z daní a poplatků z hazardu.

Radnice se chce zaměřit především na příliš nápadné a rušivé reklamy na jednotlivých provozovnách. Podle vedení města v mnoha případech nepřiměřeně narušují historický ráz města a navíc jsou montovány bez povolení. „Nechceme nikomu znepříjemňovat život nebo bránit v užívání majetku, ale chceme udržet historický ráz toho, co je v Hradci cenné,“ vysvětlil záměr Hradeckému deníku mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.
Pro umístění reklam a poutačů nebo svítících výloh v historickém centru města potřebují majitelé provozoven získat souhlas památkářů. To se ale často neděje. „Praxe je taková, že velká část jich visí bez svolení. Majitelé podniků se nikoho neptají, a to je špatně. Je možné, že budou padat pokuty,“ dodal v Deníku Svoboda.
Podobně se má město zaměřit i na podniky mimi památkové zóny. Tam sice památkáři pravomoce nemají, radnice ale může pravidla stanovit při povolování provozovny. Regulace by se měla týkat hlavně heren a hernabarů. „Chceme chránit mládež, kterou láká vidina rychlého výdělku. Proto hodláme najít mechanismus, jak umisťování poutačů regulovat. Může to být jedna z podmínek při vydávání souhlasu s provozováním herny. Problémem se nyní zabývají právníci,“ řekl Hradeckému deníku mluvčí magistrátu.
Město se už dříve snažilo herny omezit. Nakonec ale couvlo před hrozbou ztráty příjmů do městské pokladny. Přílišná regulace herních automatů a přísné podmínky by mohly přimět majitele, aby místo nich raději umístili tak zvané videoterminály. Z nich ale příjem plyne státu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.2.2010 07:08
Honza (neregistrovaný)
Vite co me docela stve, ze se neustae neco zakazuje, urcuji se nova striktni pravidla, obcan je vice a vice bit, ale nikdy ne naopak....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme