Štítky: | město | město Hradec Králové |

Hradec má nové logo. Kolik za nový vizuální styl zaplatí?

Nové logo města.
Nové logo města. | autor: MMHK

Nová značka, nový design, ale zároveň i tradiční symboly města. To jsou hlavní změny, které přináší nový vizuální styl Hradce Králové. Město se do něj postupně převlékne na přelomu letošního a příštího roku. Do soutěže na nový vizuální styl se přihlásila stovka grafických studií a designérů, z nichž pět bylo vyzváno k předložení návrhů v soutěži. Vítězný návrh, který vybrala odborná porota, je od autorů Petra Štěpána a Bohumila Vašáka ze studia superlative.works.

„Nový vizuální styl je založený na hodnotách našeho města, ale protkaný moderním pojetím. Vracíme se k tradičním městským barvám i neodmyslitelným symbolům našeho města. Důležitou vlastností nového vizuálního stylu je jeho systémovost a modularita, což umožní jeho zavedení do opravdu široké škály městských služeb a aktivit. Design celého stylu je elegantní a jsem přesvědčená, že bude jedním z nejkvalitnějších městských vizuálů u nás a že obyvatelé našeho města novou značku brzy přijmou za svou. Postupně jej začneme využívat ve všech vizuálních výstupech města, velká část by měla být v novém už od roku 2025, rozhodně ale chceme v rámci implementace postupovat citlivě i s ohledem na ekonomiku celého procesu,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Právě důležité symboly města zohlednili ve svém návrhu vítězové soutěže. „Inspirací pro nové logo Hradce Králové je hradecký heraldický znak. Redukovali jsme ho na základní geometrické tvary svatováclavské koruny a verzálky G, což z historického emblému vytváří přirozeného nástupce, esteticky současnou značku, která splňuje požadavky na bezproblémovou aplikaci pomocí množství technologií včetně displejů. Základním prvkem vizuálního stylu je unikátní písmo Hradec, jehož autorem je renomovaný český typograf Tomáš Brousil,“ popisuje za superlativ.works Petr Štěpán.

Hodnocení poroty vyzdvihuje hned několik pozitivních aspektů návrhu. „Důstojnost a nadčasovost značky zaručuje dlouhodobou životnost symbolu svým obsahem mířícím za obyvateli města, kteří znají jeho historii, a komunikuje s nimi srozumitelným jazykem. Heraldický znak redukovaný na základní geometrické tvary s výraznou literou G a unikátní písmo Hradec fungují ve vzájemné tvarové rovnováze,” uvádí hodnotící zpráva poroty.

O novém vizuálním stylu město začalo uvažovat počátkem minulého roku, kdy si nechalo vypracovat analýzy kvality vizuální komunikace města. „Jako logickou cestu ke kvalitnímu výsledku jsme zvolili dvoukolovou neanonymní soutěž. Porota byla složena z vybraných zastupitelů včetně opozice a odborníků z oboru grafického designu. Výsledkem tohoto pečlivě řízeného procesu je nový unikátně výrazný styl, který má kvalitativní parametry překračující běžnou tuzemskou úroveň,“ popisuje náměstek primátorky a člen poroty Lukáš Řádek.

Soutěž i s přípravou trvala téměř rok

Příprava soutěže začala v létě 2023. Na veřejnou výzvu zareagovalo neuvěřitelných 100 subjektů, které projevily zájem se soutěže účastnit. Z přihlášených grafických studií bylo vybráno pět soutěžících. Hodnotila se kvalita portfolií, odborného renomé, i úspěchů na poli grafického designu. Výsledky soutěže již schválila rada města, celý proces trval bezmála půl roku.

Za nový vizuální styl, značku a licenci město zaplatí 300 tisíc korun bez DPH. Vítězné studio městu zároveň zpracuje grafický manuál v hodnotě 600 tisíc korun, 40 tisíc korun bude stát licence na písmo. Součástí zakázky je také autorská supervize a zapracování úprav vzešlých z praxe v průběhu osmi měsíců v hodnotě 120 tisíc korun a webdesign za 140 tisíc korun.

Současné logo slouží městu 15 let

Logo, které Hradec používá nyní, vzniklo v roce 2009. Dva roky před tím byla vyhlášena soutěž, ze které ale nevzešel žádný vítěz. Tehdy se většina soutěžních skic věnovala především symbolům soutoku Labe a Orlice, věžím katedrály svatého Ducha, některé i třem růžím z písně Okolo Hradce...

Současné logo vyjádřuje pohyb, podprahovým způsobem sděluje, město žije. Barevné doplnění pak nabízí asociaci soutoku dvou řek obklopených zelení a nadčasovým urbanismem. Barevnost dokresluje vzdušnost a množství parků v srdci města, dynamická perspektiva pak aktivní život.

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

O novou pamětní minci Hradce Králové je velký zájem

Česká národní banka vydala minulý týden speciální zlatou minci věnovanou Hradci Králové. Jsou na ní vyobrazené historické památky města, například schodiště Bono Publico, katedrála svatého Ducha a Bílá věž. Přímý prodej mince nezajišťuje Česká národní banka, ale její smluvní…
Čtěte více

Hradec Králové letos dokončí investiční akce za téměř 300 milionů. Které?

Které projekty hodlá v letošním roce město Hradec Králové začít či dokončit? Necelých 300 milionů korun půjde na budovu odlehčovací služby v Honkově ulici, novou sportovní halu na Pouchově, rekonstrukci ulice Hlavní nebo bytový dům na Pražské třídě v Kuklenách. Také…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme