Hradec Králové má další parník

Hradec Králové se od víkendu může pyšnit další turistickou atrakcí. Stal se jí parník Královna Eliška, který byl v sobotu slavnostně pokřtěn na Tylově nábřeží.
Jak píše dnešní MF Dnes, parníku požehnali královéhradečtí biskupové Karel Otčenášek a Dominik Duka a kardinál Joachim Meissner z Kolína nad Rýnem. Šampaňským pak loď slavnostně pokřtil primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák. Magistrát se na stavbě Královny Elišky podílel dotací 100 tisíc korun. Vlastní výstavba parníku přišla zhruba na jeden milion. Loď postavili Jaroslav Kostkan a Zdeněk Balský z Hradecké paroplavební společnosti, práce trvaly přibližně čtyři roky. „Na parníku Královna Eliška je víc prostoru než na menším parníku Hradec, který je v provozu šest let. Nedostatek místa byl hlavní důvod, proč jsme nový parník stavěli,“ uvedl pro MF Dnes Kostkan.
Parník Královna Eliška bude jezdit na Labi z Hradce Králové k předměřickému jezu. Výhledově - po stavbě lodního výtahu - by mohl začít jezdit až do Smiřic. Hradec Králové se díky Hradecké paroplavební společnosti stal nejvýše postaveným přístavem na Labi, který má plavby schopnou loď poháněnou parním strojem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme