Hradec bude mít poprvé na primátorském křesle ženu. Město povede Pavlína Springerová z HDK

Primátorkou se stane Pavlína Springerová.
Primátorkou se stane Pavlína Springerová.

Primátorkou Hradce Králové se stane Pavlína Springerová z HDK. Dohodla se na tom včera večer uskupení, která jednají o sestavení městské koalice - tedy koalice HDK a TOP09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Uvedl to Český rozhlas Hradec Králové.  Pavlína Springerová, lídryně koalice HDK a TOP 09, jak sama včera večer potvrdila, je jedinou kandidátkou pětikoalice na primátorku města Hradec Králové. Podle ní je na tom všeobecná shoda.

 

Kromě toho je už také jasno o složení rady města. Radních bude celkem 11, tři posty obsadí právě HDK a TOP 09, stejně tak ODS, Piráti a hnutí Rozvíjíme Hradec budou mít po dvou křeslech a zbylé jedno místo obsadí Změna pro Hradec a Zelení. Nově bude také pět náměstků, každé uskupení bude mít jednoho.

Vítězné hnutí ANO tak míří do opozice společně s SPD. Pětikoalice by měla v městském zastupitelstvu 21 členů z celkových 37 křesel.

Konkrétní jména nových radních zatím známa nejsou. Jak uvedla Pavlína Springerová konkrétní obsazení postů by se mělo řešit příští týden. Každopádně někteří, možná i všichni z radních, by měli mít přidělenu svoji tematickou gesci. Na ty je podle Springerové napříč stranami více odborníků a tedy toto rozdělení ještě není vyřešeno.

Ve čtvrtek 13. října by mělo následovat další jednání, kde by měly být tématem rozhovorů další podmínky koaliční spolupráce a jasno by mělo být o jménech náměstků primátora obsazení postů radních. A v následujících dnech by se potom měla všechna uskupení shodnout na termínu ustavující schůze zastupitelstva města a podepsat koaliční smlouvu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru