Štítky: | Černigov Hradec Králové |

Hotel Černigov by mohl jít k zemi

Riegrovo náměstí s hotelem Černigov, změní se tento pohled?
Riegrovo náměstí s hotelem Černigov, změní se tento pohled? | autor: hradeckralove.cz

Hotel Černigov, který už po desítky let patří k Riegrovu náměstí v Hradci Králové a je prvním, co lidé vidí při východu z hlavní nádražní budovy, možná půjde k zemi. Informovala o tom Česká televize. 

Podle všeho se nyní na královéhradeckém magistrátu rozhoduje, jaký bude další osud panelové stavby ze 70. let minulého století, kterou chce investor – společnost CPI – zbourat a místo ní vystavět zcela nový hotel. V něm počítá s méně pokoji, ale za to s větší možností pořádat kongresy, v přízemí budovy mají vzniknout obchodní prostory.

V minulém týdnu Hradcem Králové zavířila zpráva o případném bourání nejvyšší budovy města – hotelu Černigov. O demolici požádal vlastník hotelu developerská skupina CPI. Podle názoru vedení této společnosti by totiž případná rekonstrukce vyšla na příliš velké peníze a navíc je hotel v této velikosti ekonomicky neudržitelný. Hotel Černigov od svého otevření v roce 1975 nabízí ubytování pro až 583 hostů. 

Informaci o povolení odstranění stavby potvrdil také královéhradecký magistrát. Je to ovšem běh na ještě dlouhou trať, i když zkrátit by jej mohl fakt, že Černigov není ani památkou a ani nestojí v chráněné zóně Hradce Králové. 

„Rozhodně to není věcí příštích týdnů ani měsíců. Hotel se všemi službami zůstává standardně v provozu, protože realizace nového záměru je otázkou několika let,“ uvedl Jan Burian, mluvčí developera CPI a doplnil, že nyní má vedení CPI na stole šest možných podob nového hotelu.

Proti demolici královéhradeckého hotelu se však už nyní vyjádřil hlavní architekt města Petr Brůna, syn projektanta hotelu Jiří Zídka anebo architekt František Křelina, který dlouhodobě poukazuje na nekvalitní stavby v Hradci Králové. 

Hotel Černigov pochází ze 70. let 20. století a jeho budovu tvoří panely a železobetonová konstrukce. Hotel je nejvyšší stavbou na území města Hradce Králové, má 15 pater. Jeho autorem je Ing. arch. Jan Zídka, hotel se stavěl v letech 1968 až 1975 a otevřel se v prosinci 1975. Kdysi býval hotel Černigov vyhlášený svou kuchyní.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
18.11.2014 10:15
Michal (neregistrovaný)
RE:
Alice,tak to byste musela také zbourat třeba magistrát města. :)S takovýmto přístupem by dodnes nezůstalo mnoho staveb i z hlubší minulosti. Tenkrát se mnohým také totiž nelíbily a dodnes stojí....Ten hotel se otevíral 1975 a na svou dobu to byla neuvěřitelná stavba.Když jsem kolem chodil jako kluk,měl jsem podobné pocity,jako mají mladí dnes z moderních výškových budov. Doba ve které vznik,tedy ten hotel,nebyla moc skvělá(moc dobře jí pamatuji),ale hotel skvělý byl... zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
18.11.2014 09:02
Alice (neregistrovaný)
Klidně bych hotel zbourala, je to sice jedna z nejvyšších budov v Hradci Králové, ale naprosto ohyzdná, o architektonickém umění zde nemůže být vůbec řeč, je to klasická socialistická panelová krabice, navíc nevyužitá, dělá jen ostudu městu. Koncept hotelu o menší ubytovací kapacitě s větší možností kongresových a obchodních prostor v Hradci Králové zcela chybí, a to si říkáme univerzitní město. Možná chápu negativní postoj Jiřího Zídka, pro nějž je hotel náhrobním kamenem jeho otce. Co ale spatřuje na hotelu krásnoho pan Brůna nechápu vůbec! zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.11.2014 09:02
Alice (neregistrovaný)
Klidně bych hotel zbourala, je to sice jedna z nejvyšších budov v Hradci Králové, ale naprosto ohyzdná, o architektonickém umění zde nemůže být vůbec řeč, je to klasická socialistická panelová krabice, navíc nevyužitá, dělá jen ostudu městu. Koncept hotelu o menší ubytovací kapacitě s větší možností kongresových a obchodních prostor v Hradci Králové zcela chybí, a to si říkáme univerzitní město. Možná chápu negativní postoj Jiřího Zídka, pro nějž je hotel náhrobním kamenem jeho otce. Co ale spatřuje na hotelu krásnoho pan Brůna nechápu vůbec!
18.11.2014 10:15
Michal (neregistrovaný)
RE:
Alice,tak to byste musela také zbourat třeba magistrát města. :)S takovýmto přístupem by dodnes nezůstalo mnoho staveb i z hlubší minulosti. Tenkrát se mnohým také totiž nelíbily a dodnes stojí....Ten hotel se otevíral 1975 a na svou dobu to byla neuvěřitelná stavba.Když jsem kolem chodil jako kluk,měl jsem podobné pocity,jako mají mladí dnes z moderních výškových budov. Doba ve které vznik,tedy ten hotel,nebyla moc skvělá(moc dobře jí pamatuji),ale hotel skvělý byl...
18.11.2014 14:24
Hradečák (neregistrovaný)
RE: Alice
a Vy jste kdo? - studovaná architektka světového významu, že rozhodujete o tom co je architektonické umění a co ne? Fakt, že se Vám osobně hotel nelíbí (na což máte jistě právo), nemá ještě nic společného s architektonickou hodnotou stavby. A docela by mě zajímalo, jak souvisí označení "univerzitní město" s konceptem hotelu s obchodními a kongresovými prostory?
18.11.2014 17:36
Marzi1971 (neregistrovaný)
RE:
Asi se to nebude hradečákům líbit, ale já souhlasím. Sice jsem jako dítě také stála s otevřenou pusou, když v HK postavili "mrakodrap", ale nynější stav je neudržitelný, obyvatelům ani návštěvníkům města hotel nic nepřináší a podle mého názoru ani neláká k návštěvě. Prostě nežije... Takže je to jen zvyk. Vím, že bychom neměli všechno bourat, ale to bychom nemohli ani stavět.
22.4.2015 22:42
ladis  (Nováček +75)
RE:
Může to dopadnout jako s demolicí domku na křižovatce naproti vile Anička.Pozemek je sice oplocený a zarostlý lebedou.
Peníze by se měly použít na prospěšnější věci.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ani letos hotel Černigov nepůjde k zemi, demolice se odkládá

Demolice hotelu Černigov v Hradci Králové se stále odkládá. Podle nejnovějšího vyjádření vlastníka se začne bourat nejdříve příští rok. Zároveň je jasné, že na záchranu budovy z roku 1975 už je příliš pozdě a že developer na místě nejvyšší hradecké budovy postaví nový…
Čtěte více

Půjde Černigov k zemi? Úřad bourání povolil

Nejvyšší hradecká budova se může zbourat, rozhodl v minulých dnech krajský úřad. Na rozhodnutí společnost CPI Group, která chce na místě hotelu Černigov vystavět multifunkční centrum s hotelem a kongresovým sálem, čekala více než rok. Pokud a kdy k demolici dojde,…
Čtěte více

Demolice Černigova se může zkomplikovat, prý je památka

Demolici nejvyšší budovy ve městě, pětapadesátimetrového hotelu Černigov, může ohrozit její vyhlášení památkou. Národní památkový ústav podal návrh na ministerstvo kultury, to nyní rozhodne o dalším osudu stavby. Černigovem se začali památkáři zabývat poté, co investorská…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme