Štítky: | Hokej | extraliga | HC Mountfield HK |

Hokejový klub posílil hráčský kádr

Adam Svoboda
Adam Svoboda

Už na konci loňské sezóny vedení královehradeckého hokejového klubu Mountfield HK začalo pracovat na posílení kádru a veřejně avizovalo, že by mělo jít především o doplnění útočných řad. Poté, co doposud nejproduktivnější hráč Tomáš Mertl s Hradcem neprodloužil smlouvu a hledá si angažmá v zahraničí, se doplnění útoku zdá jako zcela logický krok. Situace se však vyvinula trošku odlišně. Již v průběhu play-off si nové působení ve Vítkovicích, tak trochu za zády svého dosavadního zaměstnavatele, domluvila jedna z opor v brance hradeckých brankář Pavel Kantor. Vedení bylo jeho postupem zaskočené a tedy i nucené své plány pozměnit. Do Hradce tak nakonec putuje dvojice brankářů, obránce a tři útočníci.

Podíváme-li se na nové hráče podrobně, zjistíme, že klub získal do brankoviště především zkušenost v podobě sedmatřicetiletého Adama Svobody. Brankář, který za svou bohatou kariéru nasbíral více než pět set startů v české nejvyšší soutěži a dva tituly mistra ligy. Padesátkrát reprezentoval Českou repubiku, je držitelem zlaté medaile z mistrovství světa ve Vídni v roce 2006. 

Jako přesný opak může působit další brankářská posila, dvaadvacetiletý Tomáš Král. Hráč zcela na počátku kariéry, který v nejvyšší soutěži nastoupil pouze jedinkrát za pražskou Spartu, jinak odchytal poslední dvě sezóny v prvoligových Litoměřicích.

Nová bránkářská dvojice tak vhodně doplní současné duo Ondřej Kacetl a Jaroslav Pavelka. Generální manažér klubu Aleš Kmoníček k nové situaci v brankovišti podal vysvětlení: „Tomáš je perspektivní gólman, který patřil v loňské sezóně k nejlepším brankářům první ligy, a má předpoklady chytat i extraligu, což záleží především na něm. Po dojednání spolupráce s Litoměřicemi, kde v loňské sezóně působil, jsme se pro jeho služby definitivně rozhodli. Chtěli jsme přivést ještě jednoho zkušeného gólmana, což se nám příchodem Adama povedlo. Doplní naše tři mladé gólmany a měl by nám také v rámci možností pomoci s výchovou mladých nadějných brankářů klubu. Jeho smlouva je na jeden rok s následnou opcí," řekl.

Jaroslav Pavelka by měl působit v příští sezóně v Litoměřicích a doplnit by jej měl právě Tomáš Král. Duo Adam Svoboda a Ondřej Kacetl si to rozdá o pozici jedničky v extraligovém kádru Mountfieldu HK.

Zkušený borec do obrany

Hradecké hokejové příznivce asi nejvíce potěší příchod borce z velkým „B“ Karla Pilaře. Ten získal obrovské sympatie hradeckých ochozů během svého čtyřtýdenního hostování v Hradci v uplynulé sezóně. Karel Pilař v pouhých devíti utkáních v hradeckém dresu nasbíral devět asistencí a svým nasazením a přístupem především získal srdce tisícovek hokejových příznivců. Jeho poslední zápas v Hradci a návrat do pražské Sparty, jejímž byl Pilař hráčem, doprovázely emoce připomínající loučení hokejových hvězd s aktivní kariérou.  „Zájem o jeho služby jsme avizovali již od jeho měsíčního působení v našem klubu v průběhu ledna. Jsem rád, že i Karel projevil velký zájem u nás pokračovat. My jsme jeho příchodem získali zkušeného ofenzivního obránce,“ těší Kmoníčka.

Posily do útoku

Původně vytyčený úkol – posílení útočných řad – splnil manažer Kmoníček přivedením útočníků Bedřicha Kölera, který působil poslední roky ve Zlíně. Kromě toho odehrál i čtyři utkání v České reprezentaci, Köler by tak měl být dlouhodobou posilou hradeckého týmu. Smlouvu tu má na tři roky. 

Přicházejí též dva kanaďané 

Pod Bílou věží si zahraje i rodák z Winipegu Adam Courchaine. Toho si v německé nejvyšší soutěži vybral kouč Peter Draisaitl. „Adama zná velmi dobře Peter Draisaitl z německé DEL ligy a projevil o angažování tohoto produktivního hráče zájem. Začali jsme jednat a po delším vyjednávání se nám podařilo učinit dohodu. Pevně věřím, že Adam i u nás potvrdí svoji výtečnou produktivitu, měl by zde působit minimálně jednu sezónu,“ uvedl k jeho angažování Aleš Kmoníček.

Kanaďan Courchaine bude v Hradci mít za úkol především zvýšení produktivity hradeckých útočných řad. V ročníku 2013/14 vyhrál bodování základní části nejvyšší německé soutěže, v 51 zápasech Krefeldu zaznamenal 74 bodů (29+45). V loňské sezóně se ve stejném celku podepsal ve dvacetisedmi duelech pod jedenáct gólů a dvanáct asistencí.

Druhou zahraniční posilou je kanadský rodák s českosloveským původem třicetiletý Brian Ihnacak. Hráč s bohatými zahraničním zkušenostmi začínal v Kanadě, prošel norskou, italskou, švédskou či slovenskou ligu. Ihnacak vlastní italský pas a v roce 2014 si zahrál i na Mistrovství světa. Jeho produktivita v loňské sezóně je obdivuhodná. Za norský celek Vålerenga vstřelil dvacet dva gólů a na padesát pět nahrál. „S Brianem jsme komunikovali již před loňskou sezónou, ale nakonec jsme dali přednost jiným hráčům. Brian i letos dokázal, že je produktivním útočníkem, proto jsme se k jednání vrátili a nakonec se dohodli na „prozatím“ roční spolupráci,“ přibližuje generální manažer. 

Kromě posil klub prodloužil smlouvy některým hráčům. V Hradci tak bude i nadále působit Lukáš Vantuch a po mnoha komplikovaných jednáních i hradecký odchovanec a dosavadní člen elitní formace Jaroslav Kudrna.

I realizační kádr dozná změn

Změny se dotknou i realizačního týmu. Na pozici asistenta příchází místo Jiřího Kučery dosavadní trenér mladšího dorostu a odchovanec hradeckého hokeje Tomáš Martinec. Na pozici kondičního trenéra z mistrovského Litvínova přichází Marián Voda. Novou funkci videokouče bude zastávat Petr Picka. Zůstávají maséři Tomáš Bartoň a Aleš Smotlacha. Bránkáře bude mít i nadále na starosti Robert Horyna a vedoucím týmu bude i v nové sezóně Ladislav Souček.

foto sportovninoviny.cz, hokej.cz, rp-online.de, hokej.sk

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme