Štítky: | Sport | Hokej | extraliga | HC Mountfield HK | derby |

Hokejisté padli v derby až v prodloužení

Až prodloužení rozhodlo o tom, že první letošní východočeské extraligové derby vyhrály Pardubice. Hradečtí hokejisté však dokázali na horkém ledě pardubické ČEZ arény vybojovat po sympatickém výkonu alespoň bod.

Ve zcela vyprodané hale dokázalo 10 194 fanoušků obou týmů vytvořit fantastickou atmosféru. 

Hradečtí hokejisté vlétli do zápasu na plno hned od první minuty, čímž možná lehce domácí Pardubice zaskočili. První střelu na brankáře sice vyslal hradecký odchovanec ve službách Pardubic Josef Marha, ale v následujících minutách měl více práce pardubický golman Salfický. Ten dokázal pokrýt několik střel královehradeckých hráčů, ale na dorážku Tomáše Rouska ve 4.minutě již nestačil - 0:1. 

Na konci sedmé minuty zastavil pronikajícího Noska těsně před Kantorem hradecký Tomáš Harant. Rozhodčí jeho zákrok posoudil jako držení a hráč putoval na trestnou lavici. Přesilovku dokázal zužitkovat nekompromisní střelou mezi betony brankáře pardubický kanonýr Petr Sýkora, který ujel sám z levé strany po krásné přihrávce Aleše Píši.

Po vyrovnání měly více ze hry Pardubice, jejich střely končily na jistě chytajícím Pavlu Kantorovi a ten již do konce první třetiny změnu skóre nepřipustil. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Souboj brankářů

Hokejisté Mountfieldu HK i do druhé třetiny vyjeli opět dobře naladěni a na jejich hře to bylo znát. Pardubice mohou děkovat zkušenému Salfickému, který svoji svatyni dokázal, někdy i s notnou dávkou štěstí, uhájit před střelami hradeckých. Ve 22. minutě zlikvidoval šanci Škody. Následnou dorážku do téměř prázdné branky nedokázal usměrnit Rudolf Červený.

O dvě minuty později se hradecký Mertl ocitl osamocen před Dušanem Salfickým, ale přestřelil.  Puk v pardubické brance se ocitl až po krásné akci z 31. minuty, kdy Hradec dokázal využít přesilovou hru pět na čtyři. Obránce Peter Mikuš křižně nahodil kotouč směrem na pardubickou klec, kam sjížděl osamocený Jakub Langhammer a ten jej pouze usměrnil za záda bezmocného Salfického – 1:2. 

Pardubice dokázaly odpovědět ve 34. minutě v početní převaze. Střelu Marhy ještě Kantor kryl, ale odražený kotouč dostal za jeho záda důrazný Radovan Somík – 2:2. Tento stav vydržel až do konce druhé třetiny. 

Dobrý výkon, šance, ale chybělo zakončení

Ve třetí třetině byli opticky lepší hradečtí hokejisté, ale brankář Salfický své mužstvo dokázal podržet. Když na něj krátce před koncem nedokázal vyzrát ani Jaroslav Kudrna, jehož střelu dokázal pardubický veterán na poslední chvíli vytěsnit betonem, dospělo první letošní východočeské derby do prodloužení.

Prodloužení rozhodla přesilovka 4 na 3 

V něm byly Pardubice tím štastnějším týmem. Do kritické situace se Hradec dostal při hře 4 na 4, kdy rozhodčí odpískal faul hradeckému Vladimíru Škodovi a ten musel za katr. Trenér Draisaitl tak mohl poslat do hry pouze tři hráče.

Vhazování v obrané třetině Hradce vyhrál pardubický centr, který posunul puk na Sýkoru, ten nezvykle místo střely volil přihrávku na Benáka. Benák využil volného prostoru před sebou, od modré čáry sjel do kruhu pro vhazování odkud tvrdou ránou vymetl růžek Kantorovi branky a bylo rozhodnuto - 3:2. 

Pardubice v.s. Hradec

První derby mezi Pardubicemi a Hradcem ukázalo, že v obou městech je po špičkovém hokeji hlad a že vzájemné zápasy budou vždy hokejovým svátkem, při kterém fanoušci obou týmu dokáží vytvořit fantastickou, neopakovatelnou atmosféru. Hradec přivítá Pardubice na svém ledě 15. listopadu a lze jen těžko pochybovat, že by na hradeckém zimáku zůstalo jedno místo neobsazené.

Královští lvi 2006-2007 po turnaji v České LípěKrálovští lvi 2006-2007 po turnaji v České Lípě

Pro skalní fandy hradeckého hokeje by bylo jistě lepší, kdyby oba hradecké odchovance a bývalé spolužáky Jardu Kudrnu a Josefa Marhu mohli sledovat v jednom týmu, v tom hradeckém, ale budou za dvacet let hrát v Hradci vůbec nějací Kudrnové a Marhové? Můžeme si směle tipnout. Ano, budou. 

V době, kdy hradecký zimák zel prázdnotou a pozornost většiny obyvatel obou měst směřovala k začátku derby hranému v Pardubicích přistál u haly v Hradci Králové troubící zájezdový autobus s logem mládežnických Královských lvů. Z něj se vyhrnulo deset kluků a jedna dívka ročníku 2006 - 2007, kteří se právě vrátili z nedělního turnaje v České Lípě. S pokřikem "červená, žlutá, bílá to jsou barvy naše, bojujeme jako lvi a vítězství je naše", stříbrnými medailemi na krku za druhé místo a především šťastným úsměvem na tváři zmizeli v útrobách haly. A možná i někdo z nich se jednou představí při ligovém derby mezi Hradcem a Pardubicemi. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

NHL Global Fan Tour vás nechá nahlédnout do zákulisí nejlepší ligy světa. Exkluzivně v hradeckém Futuru.

Zatímco hvězdám v NHL pomalu vrcholí sezóna, tak fanoušci nejprestižnější hokejové ligy světa mohou zažít pravou zámořskou atmosféru kousek od domova. Už 11. května míří do obchodního centra Futurum Hradec Králové exkluzivní NHL Global Fan Tour. Návštěvníci všech věkových…
Čtěte více

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme