Hlídají chaty, odchytávají toulavá zvířata. Strážnící řeší 135 událostí denně

| autor: M

Slovo nuda rozhodně neznají městští strážníci v Hradci. Denně totiž v průměru řeší 135 událostí. Alespoň tak hovoří statistiky za loňský rok. A k čemu se dostanou nejčastěji? Odchytávají toulavá zvířata, řeší znečišťování veřejného prostranství a ničení městského majetku.

„V loňském roce přijali městští strážníci z řešení celkem 49 578 událostí, v roce 2014 to bylo 53 407 událostí," uvedla pro srovnání mluvčí královéhradecké radnice Magdaléna Vlčková.

Kromě přestupků se ale strážníci starají také například o odchyt toulavých zvířat ve městě. Těch se jim do rukou dostává rok od roku víc. „V loňském roce jsme odchytli 627 toulavých zvířat, pro srovnání, v roce 2014 jich bylo 509. V rámci městské policie odchyt zabezpečovalo během roku 12 až 15 strážníků odchytové služby vycvičených na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno," říká ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek.

Dohled u přechodů i festivalů

Mezi pracovní úkoly strážníků patří také hlídání dětí na přechodech pro chodce, kontrola pořádku při letních hudebních festivalech na letišti či dalších velkých sportovních či kulturních akcích ve městě nebo také pravidelná preventivní kontrola chatových oblastí.  „Při svých pochůzkových činnostech ve výkonu služby také vyhledávají závady či poškození městského majetku, silnic či chodníků a předávají k řešení správcům. V loňském roce také městská policie zahájila činnost na nově postaveném dopravním hřišti, kde prováděla dopravní výchovu dětí předškolního a školního věku," vypočítává další činnosti svých svěřenců ředitel Miroslav Hloušek.

Cvičí se i na zásah proti teroristům

Výcvik městských strážníků reaguje i na aktuální dění ve světě, a tak si například v minulém roce vyzkoušeli, co dělat při nálezu podezřelého zavazadla nebo balíčku. „Po některých nedávných událostech z Čech či ze zahraničních měst se ve zvýšené míře věnujeme výcviku strážníků při zásahu v případě aktivního střelce," potvrzuje Hloušek.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme