Historické severní terasy padají

Hradecké severní terasy pod starým městem se rozpadají. Havarijní stav podle statiků způsobilo nadměrně deštivé počasí posledních týdnů. Rozmoklá půda se začala sesouvat a pokud město rychle nezasáhne, hrozí nevyčíslitelné škody na historicky cenné městské památce.

Současný stav severních teras naproti zimnímu stadionu je nebezpečný i pro obyvatele Hradce. Nikdo z odborníků nedokáže říct, jak se tuny zeminy zachovají. Bez rychlé pomoci je ale jejich sesun téměř jistý. Katastrofu může způsobit každý další větší déšť, může ale přijít i bez další příčiny. Ve strachu o životy lidí raději radnice nejpoškozenější část teras ohradila a zakázala k nim vstup. „Situace je skutečně velmi vážná. Po posledním prudkém dešti se zeď ještě víc vyvalila směrem k chodníku. Proto jsme museli zasáhnout,“ potvrdil zlý stav Hradeckému deníku mluvčí Magistrátu Václav Svoboda. Staré zdi povolují a svah se může kdykoli sesunout na chodník a silnici.
Plán záchrany a celkové obnovy hradeckých severních teras jako důležité památky na historii města je přitom už několik let připravený. Pozemky jsou ale majetkem církve a patří římskokatolické Katedrální kapitule při chrámu Svatého Ducha. Město chce oblast získat, jednání s církví ale vázne. Hradecké biskupství přitom tvrdí, že darovací smlouva je těsně před podpisem. „Vyhověli jsme všem požadavkům, ale stále to nikam nevede. Budeme muset vyzvat církev, aby začala s opravami sama, protože město nemůže investovat do cizího majetku,“ řekl Deníku mluvčí Svoboda. Zástupce biskupství oponuje: „Převod pozemků je již déle domluvený. Je totiž podepsaná smlouva o smlouvě budoucí darovací mezi katedrální kapitulou a městem. Jednou z podmínek k uzavření darovací smlouvy bylo zaměření dotčených pozemků, které proběhlo právě dnes (6. 8. 2009 – pozn. redakce). K převodu by mělo dojít nejpozději do dvou měsíců,“ řekl Hradeckému deníku sekretář Vojtěch Macek. Za průtahy v jednání podle děkana kapituly Josefa Růta může město, které prý o terasy nejevilo velký zájem. Církev tak zvažovala, že si majetek ponechá.
Pokud bude darovací smlouva brzy podepsána, začne město se záchranou teras okamžitě. Přijít má asi na 20 milionů korun. „V rozpočtu na letošní rok máme peníze na projektovou dokumentaci, větší balík je ve výhledu na příští rok, kdy má rekonstrukce začít. Peníze na ni jsou připravené,“ potvrdil Hradeckému deníku Zdeněk Hrubý z ekonomického odboru radnice. Dalších 46 milionů korun chce ještě letos město investovat do oprav hradeb mezi schodišti Bono Publico a Gočárovým.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme