Galerii moderního umění čeká rekonstrukce

Rozsáhlou rekonstrukcí by měla v příštích letech projít budova Galerie moderního umění v Hradci Králové. V památkově chráněné stavbě, která je v majetku Královéhradeckého kraje, by se zlepšily podmínky pro stálou expozici i služby pro návštěvníky. Kraj chce rekonstrukci financovat z takzvaných norských fondů.

„Podle nynějších odhadů by se mohly celkové náklady na rekonstrukci budovy Galerie moderního umění pohybovat až kolem 80 milionů korun. Galerie je jedním z nejvyhledávanějších míst v krajském městě a zasloužila by si vylepšení svých stávajících prostor. Dotace z Finančních mechanismů EHP/Norska by k tomu mohla pomoci,“ řekl náměstek hejtmana Josef Táborský, který má na starosti evropské záležitosti.
V případě úspěchu žádosti o dotaci by byla rekonstrukce galerie rozdělena do několika etap. Byla by opravena fasáda, rozšířily by se a vylepšily prostory pro stálou expozici. Dále by se vylepšily i služby pro návštěvníky, například vznikem nové šatny, galerijní prodejny či občerstvení. Vytvořeny by byly i nové prostory pro depozitáře a další nutné zázemíe. Galerii moderního umění v Hradci Králové ročně navštíví v průměru 25 tisíc návštěvníků. Soubor uměleckých děl v její správě patří k předním sbírkám českého moderního umění v České republice.
Galerie moderního umění v Hradci Krá­lové má své sídlo v budově bývalého Záložního úvěrního ústavu, postavené podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky v letech 1911-1912. V letech 1986-88 byla provedena rekonstrukce části budovy pro tehdejší Muzeum revolučních tradic, při které byly provedeny některé nevhodné a necitlivé zásahy na vnějším vzhledu i v interiérech. Galerie moderního umění využívá tuto budovu od roku 1990. Budova i pozemek jsou v majetku Královéhradeckého kraje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme