Galerie a výstavy jsou zavřené, ale na umění se můžete podívat ve výlohách v hradeckých ulicích

Výlohy v hradeckých ulicích zdobí umění.
Výlohy v hradeckých ulicích zdobí umění. | autor: FB umění do výloh

Se záměrem oživit spící kulturní instituce, nabídnout kolemjdoucím trochu výtvarné kultury a rozveselení přišel Klub konkretistů. Nabízí umění ve výlohách, výkladech a oknech. Umění najdete například ve výlohách Infocentra na Eliščině nábřeží, výlohách ateliérů, studijní knihovny či v Artičoku.

„V Hradci Králové, jako všude jinde, jsou teď galerie a výstavní prostory uzavřené, výstavy buď nejsou vůbec, nebo jsou k vidění online. Ale to není ono. Přinášíme proto lidem alternativu,“ říká Jana Vincencová, koordinátorka Klubu konkretistů a Umění do výloh. „Přinášíme veřejnosti umění tak, aby to bylo bezpečné a možné k prohlédnutí kdykoliv. Umístili jsme vizuální umění do výloh, výkladů a oken v Hradci Králové, našimi partnery jsou například Filharmonie Hradec Králové, Divadlo Drak či Střední škola vizuální tvorby,“ dodala.

Například výlohy Infocentra u budovy muzea zdobí výstava Fenomény české kultury. Až půjdete po Eliščině nábřeží, můžete se tak „potkat“ s Josefem Gočárem, Janem Kotěrou, Boženou Němcovou, bratry Čapkovými nebo Františkem Kupkou. K vidění je nově také kreslená mapa od Jany Bačové Kroftové. Díla jsou k vidění každý den, ve všední dny od 15 do 16 hodin je navíc zážitek umocněn reprodukovanou hudbou v podání Filharmonie Hradec Králové.

Jako další výstavní prostory fungují výlohy Centra uměleckých aktivit s výstavou Odložená osobnost, Ateliér Salon Dagmar Popové s výstavou Počkejte na tmu, Ateliér Pod glazurou s výstavou Zlato? Zlato!, Ateliér Jitky Šedové – JR – s výstavou Sen, v Artičoku je k vidění Landart a ve výlohách Design shopu Galerie FOX najdete výběr z českého designu.

K projektu se připojila také Studijní a vědecká knihovna s výstavou Čtu, čteš, čteme za výlohou knihovny mezi vstupními dveřmi. „Knížky jsou v současné pochmurné době jedna z mála radostí, které nám zbyly. A tak čtěme a nesmutněme,“ vyzývá studijní knihovna. Informace o akci, ke které se postupně připojují další, jsou na facebookových stránkách www.facebook.com/umenidovyloh.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru