Filharmonie stále čeká na nové varhany

Hradecká Filharmonie se ani po 4 letech stále nedočkala svých varhan. Boj ale nevzdává a jejich získání chce podpořit další sbírkou. Už vyrobená část bude předána nadačnímu fondu Varhany pro Filharmonii, který má zajistit jejich dokončení.

První část varhan rozestavěl za téměř 650 tisíc korun varhaník Vladimír Grygar. Královský hudební nástroj ale nedokončil a tehdy získané finance zmizely. Za to nyní čelí obvinění z úvěrového podvodu. Peníze přitom na varhany věnovali nejen lidé ve sbírce, ale také město Hradec Králové, a to celých 6 milionů korun. „Vůči panu Grygarovi běží trestní řízení a magistrát vymáhá svou pohledávku na starém nadačním fondu,“ popsal situaci Hradeckému deníku náměstek primátora Josef Malíř.
Nyní už finanční prostředky shání nový nadační fond Varhany pro Filharmonii. Ten má také v blízké době získat postavenou část varhan. „Chceme jasný předávací protokol, aby se zabránilo jakýmkoliv nesrovnalostem, kterých už bylo v této věci dost,“ uvedl Deníku Luboš Janhuba, předseda správní rady nového nadačního fondu.
Podle Janhuby shání nový fond peníze už přibližně rok. Potřeba je celkem 16 milionů korun, sehnat zbývá ještě asi 11 milionů. „Uvažujeme o nejrůznějších projektech, jedním z nich jsou i dárcovské DMS,“ řekl Hradeckému deníku Luboš Janhuba.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.6.2010 21:21
xicht53 (neregistrovaný)
Čím to, že mě to ani nepřekvapuje?
Žít ještě Ondřej Sekora, mohla mít Kronika města Kocourkova pokračování.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme