Dotažení dálnice do Hradce: úředníci si zadělali na problémy

Jako sloni v porcelánu se zachovali státní úředníci ve sporu o dokončení dálnice D11. Podle nových informací o dohodě s Ludmilou Havránkovou si stát přidělal spoustu problémů do budoucna. A osud dálnice je tak znovu nejistý.

Už to vypadalo jako šťastný konec tragikomického seriálu. Stát přestal vnucovat peníze, farmářka souhlasila s výměnou a pronájmem pozemků a peníze alespoň na poslední 3 km dálnice před Hradcem Králové jsou. Seriál trapasů ale, zdá se, bude nekonečný. Podle zjištění Mladé fronty Dnes má nabídka státu na pronájem pozemků pro farmářku Havránkovou vážné slabiny.
Pozemky, které stát nabídl Havránkové do pronájmu, totiž nyní užívají jiní nájemci. „Státní organizace musí se všemi lidmi zacházet rovným způsobem. To by ale v tomto případě bylo zásadním způsobem porušeno,“ řekla MF Dnes právní zástupkyně bratranců Radka Němečka a Petra Holečka. Právě oni teď na státních pozemcích hospodaří. Nyní jim hrozí, že o pronajatá pole tak říkajíc ze dne na den přijdou. Dalšími dotčenými mají být podle deníku František Kučera a zemědělská družstva Všestary a Agrosem.
„Pozemky k pronájmu byly vybrány především s ohledem na minimální poškození stávajících nájemců. Především tak, aby v jejich konkrétním případě šlo o malý podíl z celkové obhospodařované půdy. Nebo aby šlo o ty, kteří nevyužívají zemědělskou půdu výhradně k hospodaření,“ cituje vládní dokument Mladá fronta Dnes.
Bratranci Němeček a Holeček v minulosti několikrát usilovali o odkup pronajatých pozemků. Stát jim nikdy nevyhověl. O tom, že nyní zřejmě o pole přijdou, je navíc zatím podle MF Dnes nikdo neinformoval. Státní úřednici tak s největší pravděpodobností vyrobili další problém do budoucna. Právě Petr Holeček je majitelem pozemků, které bude stát potřebovat pro další pokračování dálnice směrem k polské hranici. Podle prvních náznaků se jich po současné zkušenosti jen tak nevzdá. Další, koho bude stát žádat o odkup pozemků pro pokračování dálnice, bude zemědělské družstvo Všestary.
Ludmila Havránková tak má rozhodnutím státu získat pole na úkor jiných hospodářů. K tomu by ještě podle MF Dnes mělo náležet odškodnění ve výši asi 20 milionů. Pokud nyní farmářka couvne, vyvlastnění se podle vládního dokumentu potáhne několik let.
Tím problémy nekončí. MF Dnes navíc našla další ženu, která vlastní malý pozemek hned vedle polí Ludmily Havránkové. Žena, jejíž totožnost Mladá fronta Dnes nezveřejnila, se nyní procesu vyvlastnění brání soudní cestou. Pokud uspěje, dálnice se i přes případnou dohodu s Havránkovou posune k Hradci jen o půl kilometru.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.3.2010 18:24
Diviš (neregistrovaný)
S paní Havránkovou se není možno dohodnout asi ani na tom co ona požaduje, vždy si najde důvod proč ne, nebo nesplnitelné podmínky.Naše rodina má velmi špatné vzpomínky na "sedláky".Myslí si někdo ,že ta půda spadla sedlákůmn z nebe ,a nebo na ni pracovali sami.Přál bych Vám slyšet názor na "sedláky" od lidí kteří u nich a na ně pracovali /děvečky,čeledíni,služky drobní rolníci a další námezné sily a pod/..To by teprve odbory koukali jací to byli lidumilové.
26.3.2010 19:27
rzr (neregistrovaný)
Vám asi nějaký sedlák musel hodně ublížit, že? Specielně v tomto článku (ale ani poslední dobou) nic o tom, že s Ing.Havránkovou není možná dohoda není. Stále dokola, opakovaně, se jedná o neschopnost jakýchsi úředníků(města, kraje, ministerstva......) které si mj. musíme platit.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme