Dostavba D11 stála zbytečně, stát prý dělal mrtvého brouka

I když se po dohodě s farmářkou Havránkovou zdálo, že dostavbě dálnice D11 u Hradce Králové už nestojí nic v cestě, stát ve skutečnosti stále neměl vykoupené všechny pozemky. A dokonce o to prý ani neusiluje. Situace se změnila až v pondělí 9. ledna 2012.

Po téměř 20 letech se stát konečně dohodnul s majitelkou pozemků pod budoucí dálnicí Ludmilou Havránkovou. V listopadu 2011 přijel smlouvu podepsat sám ministr dopravy Pavel Dobeš. Mediálně sledovaný spor se dostal do vítězného konce. Konec sporů to ale rozhodně nebyl. Stát možná zapomněl, že mu chybí asi čtvrt hektaru, který vlastní sestra paní Havránkové. Jaroslava Štrosová se podle svého syna a současně právního zástupce chtěla od začátku se státem dohodnout. Úředníci ale dlouho mlčeli a zájem nejevil ani ministr dopravy. Dostavba dálnice tak byla fakticky stále zablokovaná.

Ještě začátkem ledna se ministerstvo dopravy omezilo na prohlášení, že je prý vše na dobré cestě. Právník David Štros ale tvrdil, že stát dělá mrtvého brouka a vůbec nekomunikuje. "Ministerstvo jsem sám kontaktoval 12. prosince, ale žádná odpověď mi dosud nepřišla," potvrdil ještě v úterý 3. 1. 2011 Mladé frontě Dnes David Štros. Zároveň zopakoval, že se majitelka pozemků dohodnout chce. "Matka k tomu pozemku přišla doslova jako slepá k houslím a žádné štěstí nebo prospěch z toho mít nechce. Nás celá ta věc vyloženě obtěžuje. Státu jsme směnu nabízeli už dávno a nepochopím, proč už to dávno není vyřešené," vysvětlil MF Dnes Štros. Celá situace už budila dojem, jako by se stát z nějakého důvodu dohodnout nechtěl. "Blíží se to ke konci, to je vše, co k tomu smím říct. Dokud vše nebude ukončené, nebudeme se k tomu vyjadřovat stejně, jako to bylo v případě s paní Havránkovou," odpověděla Mladé frontě Dnes na dlouhé mlčení mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová.

Sám ministr dopravy Pavel Dobeš už před časem hrozil, že pokud se obě strany nedohodnou do konce loňského roku, bude usilovat o vyvlastnění pozemku. David Štros viděl problém na straně ministerstva: "Ředitele, který to měl na starosti, nejspíš vyhodili nebo přeřadili, a ostatní se v tom asi bojí šťourat. Vše dobře ilustruje i případ s tetou. Její pozemky na katastru nemovitostí stále ještě nejsou přepsané ani zaplombované," řekl Štros Mladé frontě Dnes. Samo ministerstvo přitom dlouhá léta ani netušilo, že dálnici stojí v cestě ještě jiné pozemky než Ludmily Havránkové. "Asi tomu nikdo neuvěří, ale moje matka vůbec první dopis od ministerstva dostala v dubnu 2010, kdy během dohadování s tetou zjistili, že je tam ještě jeden malý pozemek ve spoluvlastnictví. Pak následovala další odmlka a kontaktovali nás opět vloni v květnu. Dodnes nepochopím postup Ředitelství silnic a dálnic, které chtělo, aby si to paní Havránková vyřizovala sama se svojí sestrou. To je přece věc ŘSD," dodal MF Dnes David Štros.

Celá situace kolem dostavby dálnice D11 u Hradce Králové tak nabrala dobrý směr až v pondělí 9. 1. Server Novinky.cz uvedl, že se podařilo odstranit poslední překážku a dostavba je volná. Podle Novinek.cz na pondělní tiskové konferenci ministr dopravy Pavel Dobeš potvrdil, že s Jaroslavou Štrosovou jednal. Podle vzájemné dohody se obě strany chtějí vyhnout soudnímu sporu. Ve hře tak jsou dvě varianty dalšího postupu. Obě přitom mají znamenat, že stát získá pozemky zdarma jako dar.

Práce na dálnici tak budou nyní pokračovat archeologickým průzkumem a v příštím roce by měla pokračovat samotná stavba dálnice. Podle ministra dopravy Dobeše má peníze na výstavbu stát připravené.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme