Štítky: | MHD Hradec Králové |

Dopravní podnik slaví: 65 let trolejbusové dopravy v Hradci Králové

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz

Letos uplyne 65 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci Králové – 2. května 1949 byla uvedena do provozu linka Nádraží – Nový Hradec Králové.

K tomuto významnému výročí připravuje Dopravní podnik města Hradce Králové v sobotu 17. května od 9. do 13. hodiny v prostorách terminálu hromadné dopravy oslavu s doprovodným programem a prezentacemi.

S programem akce bude veřejnost postupně seznamována – již nyní však můžeme přislíbit oblíbené bezplatné vyhlídkové jízdy historickými vozy. Jedním z nich bude i legendární robustní trolejbus TATRA T 400/III, který v letech 1953 až 1970 pamětníci mohli potkat jako nejtypičtější trolejbus v pražských ulicích (vůz bude zapůjčen z tamního Muzea MHD), druhým a třetím trolejbusem bude Škoda 9Tr28HT a Škoda 14Tr08/6 - oba z DP města Pardubic a čtvrtým vozem pak hradecký vůz - Škoda 15Tr02/6, který veřejnost zná z tradičních mikulášských jízd,“ přibližuje jedno z lákadel oslav vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Program oslav ukáže elektrobus i trolejbusy "dědečky"

Vedle statické ukázky aktuálně provozovaných (i některého z již neprovozovaných) vozů a včetně nedávné novinky elektrobusu SOR EBN 9.5, s kterým se cestující mohou od září setkávat v ulicích města, čeká zájemce také ukázka zázemí terminálu hromadné dopravy. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost nahlédnout i do „koule“ v hale MHD, kde se nachází dispečerské pracoviště.

Bude možnost vidět trolejbusovou měnírnu, která slouží pro napájení trolejbusových tratí stejnosměrným proudem (název měnírny je odvozen od její funkce, která spočívá v přeměně přicházející střídavé energie na výstupní energii stejnosměrnou potřebnou pro napájení trolejbusů) a předvedena bude funkce elektrické výhybky (na zemi), která na trolejbusových tratích slouží pro změnu směru jízdy trolejbusu. Představí se i speciální montážní vozidla pro údržbu a opravy trolejového vedení.

Akci doprovodí tematicky zaměřené infopanely o městské dopravě zpracované příznivci trolejbusové dopravy sdruženými ve volném "Sdružení pro elektrickou trakci" a informace o samotném terminálu hromadné dopravy.

Svoje služby včetně ukázky techniky budou prezentovat střediska zájezdové dopravy a autoškoly Dopravního podniku.

Pro děti je připraven speciální program, který přinese soutěže, malování na obličej či skotačení na trampolíně. Děti se mohou těšit také na drobné dárky.

Pro dobrou náladu zahraje od 9 do 12 hodin hudební skupina Kmotra Rock Revival.

Na své si přijdou i děti

Menší děti potěší od 9 do 12 hodin jízdami na krátké okružní trase i turistický hradecký silniční vláček (odjezd nástupiště B1), který již pátou sezonu (letos od 12. dubna) představuje netradičním způsobem návštěvníkům města všech věkových kategorií významná místa či stavby krajské metropole.

Větší děti se pak mohou zúčastnit autogramiády nejúspěšnějšího sportovce roku 2013 města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje Radky Krejčové - mistryně světa v karate godžu ryu z MS 2013 v JAR a mistryně Evropy karate godžu ryu z ME v Rakousku (9.30 - 10 hod.), fotbalistů FC Hradec Králové – předního týmu naší fotbalové národní ligy (10 - 11 hod.), hokejistů MOUNTFIELD HK – účastníka Tipsport extraligy (11 - 12 hod.). 

Děti, kterým se blíží konec školní docházky, resp. jejich rodiče či rodinní příslušníci, mohou v rámci akce získat informace o studiu maturitních či učňovských oborů na Střední průmyslové škole dopravní, a. s., Praha 5 a Střední odborné škole a Středním odborném učilišti, Hradec Králové, Vocelova 1338. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, je vzdělávací institucí, která poskytuje střední odborné vzdělání v oborech s maturitní zkouškou a střední odborné vzdělání v oborech s výučním listem a celoživotní vzdělání v oblasti autoopravárenství, dopravy a stavebnictví. Škola je od roku 2008 Centrem odborného vzdělávání pro automobilový průmysl a dopravu v Královéhradeckém kraji.

Výstava, kniha o historii a vstup zdarma

Po celou dobu konání akce mohou návštěvníci samozřejmě získat informace o MHD, zakoupit jízdenky nebo knižní jízdní řády a budou mít jednu z posledních příležitostí si pořídit ojedinělou publikaci Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928–2013, kde její autorka Helena Rezková se spoluautory poprvé uceleně zmapovala pozoruhodnou historii a současnost MHD v Hradci Králové. Kniha byla vydána vloni v říjnu v nákladu 1 500 výtisků s rozsahem 272 stran a 890 fotografií a v současnosti je k dispozici již pouze omezený počet výtisků.

Návštěvníky čeká také výstava a předvedení E-kol rakouské značky KTM se systémy BOSCH a PANASONIC společnosti TROJAN KTM Hradec Králové.

Bude zde probíhat prodej a propagace bezpečnostních reflexních prvků společnosti LEMAC Marketing, s.r.o. Hradec Králové či prezentace a prodej modelů dopravní techniky Miloše Chlupa.

Akce se také s nabídkou prodeje časopisů, knih a modelů s tematikou městské hromadné dopravy účastní Vydavatelství WOLF - časopis Městská doprava - a dopravní vydavatelství Pavel Malkus Praha. Prezentací svoji nabídky se zúčastní cestovní kanceláře, se kterými dopravní podnik spolupracuje. K vidění budou i zástupce regionální rozhlasové a televizní stanice.

„Vstup na akci je zdarma – bezplatně se cestující svezou i na mimořádné trolejbusové okružní lince číslo 65, jejíž provoz budou zajišťovat historická vozidla, na trase: Terminál HD (nástupiště D), Hlavní nádraží, Obchodní dům Tesco, Centrál, Muzeum, Magistrát města, Průmyslová škola, Pyrám, Alessandria, Sídliště Sever, Sever střed, Dům L, Dopravní podnik, Buzulucká, Magistrát města, Muzeum, Centrál, Obchodní dům Tesco, Hlavní nádraží, Terminál HD,“ zve návštěvníky ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich.

O dalším programu a podrobnostech akce, která se koná za každého počasí, bude veřejnost informována průběžně na stránkách www.dpmhk.cz a každý návštěvník na místě obdrží plánek místa a program akce. U příležitosti tohoto výročí bude vydán DP i prospekt – skládačka věnující se historii trolejbusů, jak ve světě, tak v České republice a především v Hradci Králové. Vydavatelství Pavel Malkus zde představí svoji brožuru 65 let trolejbusů v Hradci Králové.

Z provozních důvodů může dojít ke změně trasy, jízdního řádu a typu vozidla. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme