Štítky: | Kraj | Domov U Biřičky | Senioři |

Domov U Biřičky čeká rekonstrukce za několik milionů

Domov U Biřičky. Zdroj: Královéhradecký kraj
Domov U Biřičky. Zdroj: Královéhradecký kraj

Nový evakuační výtah, systém evakuační požární signalizace a v neposlední řadě stavební úpravy.

Hradecký Domov U Biřičky, který na Novém Hradci Králové poskytuje sociální služby seniorům už od roku 1965, čeká rozsáhlá rekonstrukce v řádu několik milionů korun.

V rámci modernizace se zároveň upraví i stávající elektrická zabezpečovací signalizace či kamerový systém.

Zamýšlená rekonstrukce, kterou kraj odhaduje na několik milionů korun, se uhradí z Fondu rozvoje a reprodukce pro sociální oblast. Modernizaci domov pro důchodce vyžaduje hned z několika důvodů. Například plánovaný výtah nebude sloužit pouze k případnému úniku, nutný je i z pohledu hygieny.  „V současnosti je tu pouze jeden lůžkový a jeden klasický výtah. Stávajícím lůžkovým výtahem se dopravuje úplně vše – nejen osoby, osoby na lůžku, ale i jídlo nebo prádlo. Proto vyvstala potřeba druhého výtahu ve velikosti lůžkového, aby se činnosti od sebe oddělily. Že bude sloužit i k evakuaci, to je velké plus,“ vysvětlil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Domov pro seniory se dočká také stavebních úprav

Díky novému výtahu se celkově změní i evakuační systém požární ochrany. Součástí investice bude podle hejtmana tedy i vybudování nové požární signalizace a počítačové sítě v budově. Modernizací projde například i kamerový systém. Pro bezpečnější případný únik osob a možnost odvozu klientů na lehátkách je v plánu i úniková rampa.

V souvislosti se zamýšlenými úpravami čekají Domov U Biřičky také další stavební úpravy, při kterých se přemístí místnosti staničních sester a vytvoří se nové recepce na odděleních.

Domov pro seniory má celkovou kapacitu 355 lůžek a ubytovací, stravovací a sociální péči zde poskytuje téměř 200 pracovníků. Zařízení, které zřizuje Královéhradecký kraj, patří mezi největší poskytovatele sociálních služeb v České republice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.8.2014 10:22
Eva Otterová (neregistrovaný)
jednolůžkové pokoje
Přivítala bych seniorům ( a jednou i sobě) větší nabídku jednolůžkových pokojů. Ubytování dvou vzájemně cizích seniorů v malých pokojících je nevyhovující a neumožňuje soukromí.
10.8.2014 11:02
míša (neregistrovaný)
RE: jednolůžkové pokoje
To by samozřejmě bylo lepší, větší komfort, ale uvědomte se že by se kapacita snížila tak o polovinu. co je lepší?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více

Strážníci znovu učí seniory, jak nenaletět podvodníkům

Po covidové pauze navázalo Oddělení prevence kriminality Městské policie Hradec Králové na tradiční přednášky bezpečnosti pro seniory. Při první podzimní přednášce si senioři připomněli, jak se mají bezpečně chovat na ulici a doma při setkání s cizími lidmi. Při zimní přednášce…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme