Dobrá zpráva pro cyklisty: Asfaltový okruh v městských lesích se dnes otevírá

Okruh se otevírá již dnes
Okruh se otevírá již dnes | autor: hradeckralove.cz

Cyklisté, nadšení majitelé in-line bruslí i chodci mají o důvod více k radosti. Unikátní asfaltový okruh v městských lesích v délce 16 kilometrů bude v pondělí odpoledne hotový a začne sloužit ve zkušebním režimu.

Na projektu, za který město zaplatilo zhruba 13 milionů korun bez DPH, pracuje stavební firma od začátku letošního srpna. Podle původních předpokladů měl být okruh hotový na konci října, stavbaři ale zvládli práce rychleji. Za pouhých sedm týdnů.

Okruh pro cyklo i in-line je zatím ve zkušebním režimu

Asfaltový okruh v královéhradeckých městských lesích bude sloužit zatím pouze ve zkušebním režimu, cyklisté by si tu tak stále ještě měli dávat pozor. „Stavbaři hlásí v podstatě hotovo, až na úpravy navazujících komunikací, příkopů a propustků. Do listopadu se tak mohou některé části okruhu měnit na staveniště. Opatrnost je stále na místě, lesníci nabádají ke sledování značení,“ uvedla Magdaléna Vlčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

Stavební firma, které se okruh podařilo dokončit o zhruba šest týdnů dříve, bude stále ještě v lesích pracovat na odstranění nedodělků. Podle ředitele městských lesů Milana Zerzána už to ale nebude stavba v pravém slova smyslu. Půjde jen o drobné úpravy. Stejně jako magistrát pak návštěvníky lesů nabádá ke zvýšené opatrnosti.

Stavbu komplikovali neukáznění cyklisté

Stavbaři a lesníci ale řešili i problémy s nedočkavci, kteří vjížděli na okruh ihned po položení asfaltového povrchu. Lidé tím podle vyjádření z městských lesů komplikovali a zpožďovali práce. O neukázněných cyklistech a bruslařích jsme vás informovali už dříve v tomto článku.

Lesní okruh, který nemá v České republice obdoby, je veden po již opravené Hradečnici od lesního hřbitova k hájovně U Dvou šraňků, kde zabočuje vlevo ke krytému ohništi, zde začaly stavební práce první srpnový týden.

Odtud pak mohou cyklisté a bruslaři nově pokračovat po cestě s asfaltovým povrchem ke Svinarům a Stříbrnému rybníku. Trasa dále vede krajem lesa po Smiřické hrázi ke Zděné boudě. Tady navazuje na asfaltovou komunikaci, která všechny zavede opět k lesnímu hřbitovu.

V příměstských lesích mají asfaltový povrch zatím dvě cesty, Hradečnice vedoucí z Malšovic až k Bělečku a druhou je Písečnice z Nového Hradce ke krytému ohništi na křižovatce za rybníkem Výskyt.

Další zprávy týkající se cyklostezek anebo zprávu o tom, jak práce začaly, si můžete přečíst na odkazu zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
15.9.2014 12:42
Mirek (neregistrovaný)
Aspoď drobná pravidla a ohleduplnost
Je dobře, že se okruh prezentuje jako cyklistický a in-line. Chodci a ostatní motalové se psy, by si mohli konečně uvědomit, že chodit v řadě vedle sebe nebo nechat volně pobíhat psa nebo ho mít na dlouhém úvazu, není vůbec dobrý nápad. Pokud někdo jede na in-line nebo kolečkových lyžích, tak to v žádném případě neubrzdí. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem měl vodítko se psem namotané na převodníku kola nebo psa napíchnutého na lyžařské hůlce. zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.9.2014 12:42
Mirek (neregistrovaný)
Aspoď drobná pravidla a ohleduplnost
Je dobře, že se okruh prezentuje jako cyklistický a in-line. Chodci a ostatní motalové se psy, by si mohli konečně uvědomit, že chodit v řadě vedle sebe nebo nechat volně pobíhat psa nebo ho mít na dlouhém úvazu, není vůbec dobrý nápad. Pokud někdo jede na in-line nebo kolečkových lyžích, tak to v žádném případě neubrzdí. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem měl vodítko se psem namotané na převodníku kola nebo psa napíchnutého na lyžařské hůlce.
17.9.2014 00:09
danielvonka (neregistrovaný)
RE: Aspoď drobná pravidla a ohleduplnost
Cyklisté, nadšení majitelé in-line bruslí i chodci... Toliko z článku. A další článek uvádí: Okruh nebude sloužit jen cyklistům a pěším, ale především lesníkům... Takže bikeři by měli být ohleduplní k ostatním. Pochopte, že se z vás nikdo.......
17.9.2014 07:52
Josef Malík (neregistrovaný)
RE: Aspoď drobná pravidla a ohleduplnost
Souhlasím s Mirkem, ale nejhorší jsou rodiče, kteří nechávají malé děti jezdit na odrážečkách a na kolech po celé šířce trati. Mám pocit, že vůbec nepřemýšlí.A teď do vlastních řad, mnozí také sportovci zcela bez ohledně jedou 2 - 3 vedle sebe a mají pocit, že jim trať patří a neuhnou. Mám těchto zážitků stále víc. Prosím buďme k sobě ohleduplní.
15.9.2014 13:43
Luboš (neregistrovaný)
Divné míry
Mají nějaké divné míry. Okruh nemá 16 km, ale jen 10 km a to je dost velký rozdíl.
Vůbec bych se nedivil kdyby těch 6 km bylo vyfakturovaných a zaplacených. A už vůbec by mě nepřekvapilo kdyby si náklady na oněch 6 km mazaně rozdělili ti co se na tom podepsali a nebo že by nějaké 3 km asfaltu byly položeny někde kousek jinde k nějaké chatě?
15.9.2014 14:57
Matej JR  (Nováček +1)
RE: Divné míry
Samotny okruh ma neco mezi 10-11, ale kdyz se k tomu prida Pisecnice od Noveho Hradce a Hradecnice az do Belecka, tak tam tech 16 je s jistotou.
Skoda jen ze jeste neni udelana cesta od hrbitova na Novy Hradec, treba kolem hradiste ... nebo radsi ne, uz takhle se po tom asfaltu neda ani jezdit na kole ani chodit.
15.9.2014 22:19
Luboš (neregistrovaný)
RE: Divné míry
V článku je napsáno naprosto jasně: "Unikátní asfaltový okruh v městských lesích v délce 16 kilometrů bude v pondělí odpoledne hotový"
Prostě okruh má podle nich 16 km, takže o 6 víc než ve skutečnosti má.
Žádné něco mezi, ale rovných 10. A i když sečtu okruh + zbytek Hradečnice + Písečnici, tak je to pořád jen 15 km a ne ani těch 16 a už vůbec se nedá mluvit o nějakém okruhu.
15.9.2014 22:38
Petr (neregistrovaný)
RE: Divné míry
tak Luboši, jsou tady tři možnosti.
Buď jsou blbí a neumějí počítat respektive měřit vzdálenost
nebo
Naprosto sprostě nám lžou a myslí, že blbí jsme my
nebo
Prostě jste se spletl při měření, třeba proto, že jste okruh neprošel celý

tajně doufám, že C je správně, byť to pro vás nevychází nejlépe.

Třeba nám to pánové z radnice stihnou objasnit ještě před volbami
17.9.2014 10:06
Luboš (neregistrovaný)
RE: Divné míry
To jako že bych se já nebo snad oni spletli o 60 % ? To si snad ani nejde myslet.
Měření je jasné a každý si to snadno může ověřit na mapě a nemusí k tomu ani zvednout zadek z domu.

Jak bývá v našich zeměpisných šířkách bohužel příliš často zvykem, tak bych se vážně vůbec nedivil, že bylo na okruhu položeno 10 km asfaltu, 3 km někde jinde k nějakému baráku nebo chatě a cena "3 km" se rozdělila mezi zainteresované a na celou akci se vyfakturovalo a zaplatilo 16 km nové a luxusní silnice z rozpočtu, t.j. z daní všech co vytvářejí hodnoty (a úředníci to vážně nejsou).
28.9.2014 18:27
Katka (neregistrovaný)
RE: Divné míry
Dnes jsem marně hledala ten 16kilometrový okruh. Našla jsem jen 10km okruh + stávající stezky, které jsou ukončené ničím a okruh rozhodně netvoří (jsou do kříže - Hradečnice a Písečnice). Jezdila jsem tu sem tam 3 hodiny, a vše asfaltové jsem projela, a skutečně ten okruh měří jen +- 10 km (měřeno 3krát). Byla jsem zde prvně (přeci jen to mám 150 km), a tak jsem myslela, že jsem něco přehlédla nebo že třeba chybí ještě někde nějaké propojení. Jenže jak vidno, nechybí. Přestože jsou městské lesy u Hradce bezkonkurenční a se dá najezdit spoustu dalších kilometrů po perfektních cestách v krásné přírodě, jsem prezentací 16km OKRUHU, který má ve skutečnosti pouhých 10 km, zklamaná. Kdyby to prezentovali jako 10km okruh, udělali by lépe!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme