Do Hradce přijedou filmaři. Natočí ve městě scény k filmu z druhé světové války

Z natáčení filmu Sarajevo
Z natáčení filmu Sarajevo | autor: M. Sedláček

Ulice Hradce Králové po třech letech opět poslouží filmařům. Ve dnech od 17. do 22. června se na nejrůznějších místech v centru města bude natáčet film z let 1945 - 1948 s názvem Odplata. Jde o česko-německý film o událostech z druhé světové války. Uvádí to server hkcity.cz. Naposledy se filmové kamery v ulicích města ukázaly v srpnu roku 2013, kdy se v Hradci natáčel film Sarajevo.

„Děj filmu Odplata se odehrává v pohnutých letech 1945-1948. Jde o hraný film mapující události jedné rodiny na konci 2. světové války a po jejím skončení,“ uvádí filmová produkce MIA Film Barrandov. Bude se natáčet v prostorách budovy Galerie moderního umění na Velkém náměstí a před ní, v oblasti ulic Rokycanova, Smetanova a Tylova nábřeží, u vodní elektrárny Hučák, v Lipkách ve škole a před ní, a také vedle katedrály na náměstí Jana Pavla II., kde bude vytvořena dekorace tržiště a ještě v sousedních ulicích Karla Tomana a Soukenická.

Poslední filmové natáčení zažily hradecké ulice v srpnu 2013. Šlo o film s názvem Sarajevo. Rakouská a německá produkce si vybrala jako místo atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este právě neporušené ulice historického jádra Hradce. Kromě německy mluvících herců se ve snímku objevil i Juraj Kukura. Hradec byl v obležení filmařů přibližně 10 srpnových dnů, poté se přesunuli do Josefova. Snímek trvá přibližně 97 minut a je dostupný v archivu České televize. I když se v Hradci natáčelo tolik dnů, příliš tam toho vidět není, jelikož většina scén je v interiérech a na venkovní scény jsou použity jen vteřinové záběry.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.6.2016 10:48
Nean (neregistrovaný)
Přeji filmařům pevné nervy s vysvětlováním opilým lidem jdoucím z divadelňáku že sem nesmí a že se jim pletou do záběrů :D :D
14.6.2016 14:27
Eva (neregistrovaný)
Do Hradce přijedou filmaři
Asi se jim líbí ta zdevastovaná dlažba (pokud se tomu dlažba dá říkat. Ale nevím, jak si poradí s těmi stovkami aut
na náměstí.
14.6.2016 16:45
Tera (neregistrovaný)
RE: Do Hradce přijedou filmaři
- dlažba se jim líbí, jde o poválečný film, tak je autentická (od střelby, barikád i tanků) ;o)
- auta zakážou a odtáhnou, jak prosté :o)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme