Divadlo Drak se chlubí výročím 55 let, premiérami i novými prostory

Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak
Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak

V letošním roce oslavuje Divadlo Drak z Hradce Králové jubileum 55 let od svého založení. K „narozeninám“ loutkové divadlo nadělilo sobě i svým divákům dárek v podobě rekonstruovaných prostor. Návštěvníci se tak mohou těšit na pohodlnější vstup do divadelního klubu, opravami totiž prošly spojovací prostory z hlavní scény do klubu.

Kromě toho chystají divadelníci i premiérovou vánoční hru na motivy Rybovy mše, inspiraci našli i v příběhu lyžníků Hanče a Vrbaty.

Novinky mimo scénu

Rekonstrukce Divadla Drak v Hradci Králové začala po skončení divadelní sezóny na konci června letošního roku. Během prázdnin se řemeslníci chopili úprav interiérů. „V letošním roce jsme se zaměřili především na úpravu prostor, které spojují foyer hlavní scény s divadelním klubem. Diváci tak budou do klubu vstupovat kultivovanějšími prostory,“ popsala Eliška Finková, ředitelka Divadla Drak. Úpravy byly nutné především kvůli požadavkům na vyšší bezpečnost.

Prázdninové stavební práce navázaly na vybudování spojovacího krčku mezi samotným Divadlem Drak a Labyrintem Divadla Drak, jejichž budovy stojí v těsné blízkosti. V minulosti došlo také k modernizaci klubu divadla a administrativních prostor. Finance na letošní opravy pokryla dotace města Hradec Králové ve výši 300 tisíc korun. 

Novinky na scéně

Divadlo Drak si pro diváky připravilo také několik repertoárových novinek. Hned v úvodu sezóny mělo premiéru představení s názvem Poslední trik G. M. „Představení, které režíroval Jiří Havelka, je inspirované pozoruhodným životním příběhem a dílem průkopníka kinematografie George Meliése, je poctou světu kouzel, fantazie a splněných snů,“ komentují svou novinku divadelníci z Draku.

V loutkovém divadle se však už nyní chystá další premiéra, tentokrát vánočního představení „Hej, Mistře!“. Veřejnost se na hru viditelně inspirovanou mší Jakuba Jana Ryby i lyžníky Hanče a Vrbaty může těšit 30. listopadu. Hned po Novém roce se na programu Divadla Drak objeví další dvě premiéry her pro nejmenší diváky s názvem „Podivuhodný cirkus doktora Tarzana“ a „Indiánská pohádka“.

Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak
Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak
Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak Poslední trik G. M. | Foto: Divadlo Drak

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak sbíralo ceny na mezinárodních festivalech

Inscenace Divadla Drak Šípková Růženka zabodovala v průběhu září na třech mezinárodních divadelních festivalech. Loutkoherec Jan Popela získal cenu za ztvárnění zlé sudičky na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak míří se svou groteskovou Šípkovou Růženkou do zahraničí

Maňásková inscenace Divadla Drak Šípková Růženka se v druhé polovině září představí dětskému publiku na dvou mezinárodních festivalech. První zastávkou bude The International Puppet Theatre Festival – PIF v Chorvatské Záhřebu. Zde inscenaci diváci uvidí 22. 9. 2021. Ze Záhřebu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme