Štítky: | Kraj | Hvězdárna Hradec Králové |

Digitální planetárium v Hradci nabídne vesmír ve třetí dimenzi

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Koncem března se v Hradci Králové rozběhla výstavba digitálního planetária. Nové planetárium bude stát u toho současného, které je nejstarším planetáriem v České republice. Stavba začala výkopovými pracemi v blízkosti budovy stávající hradecké hvězdárny.

Vznik nové hvězdárny s unikátním projekčním systémem a kapacitou kolem stovky sedadel vyjde na necelých 40 milionů korun a první návštěvníky přivítá nejdříve koncem příštího roku. 

Digitální planetárium naváže na prostory nynější hradecké hvězdárny. Nový objekt bude mít kruhový sál s nakloněným hledištěm, kam se vejde až stovkou diváků. Speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule. "Dosud bylo promítání černobílé, ale v novém planetáriu do toho vstoupí barva. Hlavní ale bude pohyb, objekty se budou zvětšovat a přibližovat, třídimenzionální obraz ještě umocní nakloněné hlediště a hudební doprovod," popsal pro MF Dnes František Hovorka, ředitel Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

Digitální projekční systém má podle informací z Královéhradeckého kraje pokrývat několika projektory celou její plochu. Návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání.

Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu pak budou instalovány interaktivní expozice „Mikrosvět – makrosvět“ a „Energie – její formy a přeměny“. Návštěvníkům umožní, aby se stali aktivní součástí výstavy. "Jednotlivé části expozic budou předvádět nejdůležitější fyzikální jevy a jejich projevy v přírodních procesech a umožní pochopit pojem energie a poznání jejích přeměn," informoval tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi a dodal, že cílem projektu je popularizovat vědu, techniku a přírodní obory u dětí i dospělých a nadchnout je k jejich dalšímu studiu.

Královéhradecký kraj na projekt digitálního planetária získal kolem 100 milionů korun, z čehož by polovina měla jít na stavby nových budov. "Další finance zabezpečí vybavení nové hvězdárny moderními technologiemi, díky kterým budou mít návštěvníci vesmír opravdu jako na dlani," popsal první náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml. 

Představitelé krajského úřadu věří, že se mimo jiné podaří zvýšit zájem mladé generace a široké veřejnosti o výsledky vědy a výzkumu, a to především v přírodovědných a technických oborech.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního.…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme