Digitální planetárium v Hradci je hotové, návštěvníkům se otevře v lednu

Nové planetárium v Hradci Králové | Foto: HP HK
Nové planetárium v Hradci Králové | Foto: HP HK

Digitální planetárium na Novém Hradci je dokončeno. Stavba, kterou naplánoval Královéhradecký kraj, začala už v loňském roce a stála více než 111 milionů korun. 104 milionů zaplatily dotace z Evropské unie a státního rozpočtu.

První návštěvníci by se do planetária na celkové ploše přes 800 metrů čtverečních mohli podívat v lednu 2015, zatím ještě probíhá vybavení interiérů a instalace moderního projekčního systému. 

Stavba digitálního planetária je hotova, úspěšně proběhla rovněž kolaudace. "Budova už stojí a teď se začíná pracovat na interiéru a expozici o mikro a makro světě," informoval Český rozhlas Hradec Králové Jan Veselý z hvězdárny. Nyní se bude pracovat na vybavení interiéru a technologií, především instalaci projekčního systému, který tvoří jednu z největších položek celkového rozpočtu projektu - vyjde na 33 milionů korun. 

Výstavy, interaktivní exponáty i promítání

Uvnitř planetária, které svým tvarem připomíná mimozemskou kosmickou loď, návštěvníci najdou oblé prostory a kruhový sál s nakloněným hledištěm a téměř sto sedadel. Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu budou instalovány výstavy. Ve foyer budou umístěny interaktivní exponáty, které lidem umožní vyzkoušet si fyzikální zákony. Speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule a digitální projekční systém bude pokrývat několika projektory celou její plochu, na které se bude promítat hvězdná obloha či videofilmy. 

Zkušební provoz začne ještě letos v prosinci

"Dokončení planetária plánujeme na listopad a v průběhu prosince by měl proběhnout zkušební provoz. Pro veřejnost by se mohlo otevřít v lednu příštího roku," uvedl krajský radní pro investice Josef Dvořák.

Nové digitální planetáriu v Hradci Králové navazuje na prostory nynější hvězdárny, která se stavěla v letech 1947 až 1961. "Věříme, že se díky projektu mimo jiné i zvýší zájem mladé generace a široké veřejnosti o výsledky vědy a výzkumu, především v přírodovědných a technických oborech,"  uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

O stavbě digitálního planetária v Hradci Králové jsme vás informovali už v minulosti. Více článků, fotografií a dalších informací si můžete přečíst a prohlédnout zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního.…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme