Štítky: | Kraj | planetárium Hradec Králové |

Digitální planetárium se prvním návštěvníkům otevře 23. ledna

Planetárium se otevře už za pár dní. Zdroj: astrohk.cz
Planetárium se otevře už za pár dní. Zdroj: astrohk.cz

Stavba, které se v Hradci Králové přezdívá „hamburger“, hlásí dokončeno. Novotou zářící digitální planetárium vedle hvězdárny na Novém Hradci je zatím pouze ve zkušebním provozu, veřejnosti se ale otevře už 23. ledna. Dvoupodlažní stavbu realizoval Královéhradecký kraj, v celkovém součtu stála více než 111 milionů korun. V budoucnu by se měla stát cílem školních exkurzí i významným vědeckým pracovištěm.

Do projekčního sálu se vejde stovka diváků

Nové hradecké planetárium zabírá celkovou plochu přes 800 metrů čtverečních. V jeho středu stojí kruhový sál s nakloněným hledištěm a sedadly. „Je zde umístěn projekční sál, ve kterém je 95 sedaček a nad hlavami diváků je projekční kopule a na tu se promítá. Digitální systém planetária na ni promítá obraz, který je vygenerován ve výpočetních systémech,“ upřesňuje ředitel Hvězdárny a planetária Hradec Králové Miroslav Krejčí. Návštěvníci se tu v budoucnu budou moci kochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy či videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání.

Po obvodu planetária je umístěna interaktivní expozice Mikrosvět – makrosvět a Energie – její formy a přeměny. Na návštěvníky tu čeká řada nejdůležitějších fyzikálních jevů a jejich projevy v přírodních procesech nebo speciální simulace z oboru astronomie, které si lidé budou moci sami prohlédnout a hlavně vyzkoušet. Stanou se tak aktivní součástí zajímavé výstavy a snadněji pochopí řadu souvislostí nejen ze světa fyziky.  

Významné vědecké pracoviště i program pro nevidomé

Digitální planetárium bude sloužit především jako návštěvnické centrum pro popularizaci vědy a výzkumu. „Do investice jsme šli s tím, aby to byla unikátní záležitost, něco výjimečného. Myslím, že toto zařízení bude schopno podat základní informace o astronomii žákům základních a středních škol a myslím si, že i to bude i významné vědecké pracoviště pro lidi, kteří se problematikou astronomie profesně zabývají,“ doufá náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Stavba začala na jaře roku 2013 a realizoval ji Královéhradecký kraj. V celkovém součtu vyšla na 111 milionů korun. Přes 104 milionů korun hradila dotace z rozpočtu Evropské unie a také z rozpočtu České republiky. Zhruba třetina rozpočtu padla na moderní vybavení planetária. Zařízení stálo téměř 33 milionů korun a návštěvníci si díky němu mohou prohlédnout oblohu ve 3D rozměru. O této technologii jsme vás informovali už například v tomto článku.

Projekt má za cíl zvýšit mezi mladou generací zájem o přírodní a technické obory. Kromě různých programů pro školy nabídne i program pro nevidomé a neslyšící lidi s využitím různých speciálních pomůcek. Planetárium je propojeno s budovou sousední hvězdárny, je také přizpůsobeno pro potřeby vozíčkářů. V budoucnu by zde stavbaři měli ještě vybudovat novou přístupovou komunikaci a parkoviště s dostatkem míst pro návštěvníky.

Jak stavba digitálního planetária na Novém Hradci postupovala? Prohlédněte si například v tomto článku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.1.2015 10:25
Radous (neregistrovaný)
palec nahoru
Konečně rozumné využití peněz z EU. Snad bude pořádná návštěvnost, rozhodně se tam podívat zajdu.
7.1.2015 18:23
hana (neregistrovaný)
Dotace a vstupne
Zajimalo by mne, jak to bude se vstupnym, pokud se vyuzivalo dotaci z EU? Dekuji.
8.1.2015 05:43
Marcela (neregistrovaný)
RE: Dotace a vstupne
No zdražení, samozřejmě. A to jak pro vstup do planetária, tak i na hvězdárnu!
Na konci stránky: www.astrohk.cz/program.php

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme