Štítky: | Magistrát | Škola |

Děti půjdou po prázdninách do barevných škol

Stavební práce na ZŠ Štefánikově
Stavební práce na ZŠ Štefánikově

Zatím co děti si užívají volné dva měsíce, v jejich školách se intenzivně pracuje. Město Hradec Králové jako zřizovatel mnohých škol a školek ve městě využívá prázdniny k jejich opravám.

Hradec Králové tak dá více než 80 milionů korun do prázdninových oprav školských budov. Dojde především k zateplení těchto objektů, od čehož si město slibuje následné úspory energií. K dalším drobným opravám pak patří modernizace sociálních zařízení.

Ani během prázdnin nezůstává většina hradeckých škol prázdná, obsadili je řemeslníci. Větší prázdninové opravy se týkají čtrnácti městských školských budov, v nichž dojde především k výměně oken a dveří, zateplení a zhotovení nových fasád. „Kromě zlepšení prostředí pro děti je hlavním cílem prací snížení nákladů na vytápění těchto objektů,“ uvedl náměstek primátora s gescí pro majetek města Martin Soukup. 

V ZŠ Štefánikova se pracuje s azbestem

Zatím nejdále práce pokročily v základních školách Štefánikova a Pouchov a v tělocvičně novohradecké školy, kde se dělníci objevili ještě před koncem školního roku. "Uvedené tři školy nebo jejich části jsou totiž postaveny z takzvaných boletických panelů obsahujících azbest, takže práce jsou náročnější. Musí se totiž provádět tak, aby se do okolí neuvolňovala azbestová vlákna," upozornila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí královéhradecké radnice.

Stavební dělníci tak musí pracovat se zvýšenou opatrností. Po manipulaci s azbestem musí procházet tří stupňovou očistou, aby se nebezpečný azbest nedostal mimo uzavřené prostory. Stavba je podle stavebních dělníků velice často kontrolována.   

Opravy se týkají i devíti královéhradeckých mateřských školek 

Výměna oken, dveří a zhotovení nových fasád zlepší o nynějších prázdninách vzhled a funkčnost také budov devíti mateřských škol. Konkrétně jde o mateřinky v Třebechovické, Lužické, Škroupově, Albertově Mrštíkově a Štefcově ulici, Kamarád ve Veverkově, Sluníčko v Hradecké a Zvoneček v Čajkovského ulici.

V Mandysově a Štafcově dostanou školy barevnou fasádu 

Spousta práce čeká stavební firmy také v základních školách Mandysova a Štefcova, na jejichž kompletní zateplení spojené s výměnou oken a dveří by město mělo získat dotace. Tyto školy budou po prázdninách nejen zateplené, ale pochlubí se i novými barevnými fasádami, stejně jako tomu bylo u škol v Habrmanově a Bezručově ulici, které město za použití dotací opravilo v předchozích letech. „Celkové náklady na uvedené opravy přesáhnou 80 milionů korun, přičemž očekáváme, že z dotací bychom mohli získat zhruba 25 milionů,“ řekl vedoucí odboru správy majetku města hradeckého magistrátu Ondřej Votroubek. 

Vloni město vyměnilo na školách 1700 oken. „Loňské a letošní práce jsou největšími investicemi do školských zařízení za mnoho let. Harmonogramy prací u všech škol jsou nastaveny tak, aby nebyl ohrožen začátek nového školního roku,“ dodala náměstkyně primátora s odpovědností za školství Anna Maclová. 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme