Demolice Černigova se může zkomplikovat, prý je památka

Ministerstvo rozhoduje o osudu Černigovu
Ministerstvo rozhoduje o osudu Černigovu | autor:

Demolici nejvyšší budovy ve městě, pětapadesátimetrového hotelu Černigov, může ohrozit její vyhlášení památkou. Národní památkový ústav podal návrh na ministerstvo kultury, to nyní rozhodne o dalším osudu stavby. Černigovem se začali památkáři zabývat poté, co investorská společnost CPI oznámila záměr postavit na jeho místě nový areál.

Čtrnáctipatrová betonová budova hotelu Černigov je jedna z dominant Hradce Králové. Brzy by ale mohou být její dny sečteny – investorská společnost CPI tu chce vybudovat novým komplexem s hotelem, kancelářemi i kongresovým centrem za více než jednu miliardu korun (více o novém projektu čtěte zde). Záměr společnosti se ale mnohým nelíbí, 300 lidí už proti němu podepsalo petici. Za ně se nyní postavil i Národní památkový ústav, který odeslal na ministerstvo kultury návrh na prohlášení Černigova kulturní památkou.

„Návrh na kulturní památku podal soukromý subjekt a ministerstvo kultury nás pověřilo, abychom sdělili, zda tento podnět má hlavu a patu. Hotelem jsme se tedy zabývali a ministerstvu jsme odpověděli v pozitivním duchu,“ řekl iDnesu ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský. Nyní záleží na vyjádření ministerstva kultury. „Rozhodnutí ministerstva budeme každopádně respektovat a samozřejmě mu přizpůsobíme vývoj celého projektu,“ řekl pro iDnes.cz tiskový mluvčí CPI Jiří Burian.

Podle architekta Jiřího Zídka, syna autora hotelové budovy, je historická hodnota Černigova nepopřitelná. „Vůbec nejde o to, zda je hotel hezký, nebo ošklivý, ale když ho zbouráme, přerušíme vývoj stavebnictví od války až do současné doby. Vznikl jen díky určitému uvolnění v roce 1968 a na tu dobu to byl mimořádný čin. Stavby by se přece neměly demolovat jen proto, že vznikly za komunismu,“ řekl pro iDnes.cz Zídek. Podle památkářů je hodnotná nejen samotná stavba, ale i části interiéru. „Cenná jsou původní interiérová řešení a vybavení, například mramorová dlažba v přízemí, dřevěné obklady stěn salonků a zejména interiér taneční kavárny a klubovny ve 14. podlaží, který je dochován téměř kompletně,“ uvedl iDnesu Balský.

Hotel Černigov byl zbudován v letech 1975 podle návrhu architekte Jana Zídky. Podle jeho majitele, společnosti CPI, nejde hotel pouze přestavět. „Bohužel technické a konstrukční řešení budovy neumožňuje její rekonstrukci. Ať už jsou to dispoziční záležitosti v rámci pater nebo jednotlivé výšky poschodí,“ řekl pro Český Rozhlas Burian.

Plánovaná podoba hotelu. | Zdroj: CPI Plánovaná podoba hotelu. | Zdroj: CPI

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hotel Černigov pořád stojí, developer nový projekt znovu zvažuje

Bourání hotelu Černigov a budování komplexu Rieger Plaza v Hradci Králové se odkládá. Na vině je podle všeho pandemie covid-19 a hotelová krize. Majitelé podle informací serveru iDNES.cz teprve rozvažují, co s projektem kombinujícím hotel, kongresové centrum či kanceláře…
Čtěte více

Sokolovna na Pouchově už neexistuje. Nová sportovní hala se však zatím nestaví

Sokolovna na Pouchově už je minulostí. Během července ji se zemí srovnala těžká technika. Sportovcům sloužila více než 70 let. Demolice stála radnici necelé čtyři miliony korun bez DPH. Sokolovnu má nahradit nová sportovní hala. Město na ní sice má už dlouhé měsíce stavební…
Čtěte více

Hradecké pomníky díky opravám mohou soutěžit o titul Památka roku 2018

Čtyři pomníky z Hradce Králové budou bojovat o umístění ve finále soutěže Památka roku 2018 v kategorii malých památek. Pomníky obětem 1. světové války byly v loňském roce zrekonstruovány. Jde o pomníky, které stojí v okrajových částech města. Na Novém Hradci Králové, ve Slatině…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme