Další ostuda s dálnicí

Hradecká dálnice se nejspíš zaslouží o mezinárodní ostudu. Když už začalo být reálné její přivedení k Hradci Králové, rozplynuly se zase plány na pokračování k polské hranici. Královéhradecký kraj i česká vláda přitom ještě před dvěma lety tlačily na Polsko, aby urychlilo stavbu dálnice na polské straně.

Polská vláda dala své dálnici zelenou. Naopak z české strany se spojení dálnic jen tak nedočkáme. „Polská strana zatím trvá na tom, že na hranici v Královci dovede dálnici v roce 2013. Pokud Poláci seženou peníze, pak je tento termín reálný. Polákům na rozdíl od nás nebudou bránit nedořešené majetkové vztahy nebo to, že stále není hotova dokumentace. S přípravou stavby jsou už hodně daleko. Pokud se jim to skutečně podaří, Česku hrozí ostuda. Královéhradecký kraj se proto snaží dostavbu dálnice co nejvíce urychlit,“ uvedl pro Mladou frontu Dnes královéhradecký hejtman Lubomír Franc.
Už loni na konci května polská strana potvrdila, že je pro ni dálnice prioritou. Královéhradecký kraj se několikrát snažil pokračování dálnice k Polsku podpořit. Marně. Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky nejsou nyní na výstavbu peníze. Optimistické odhady dnes mluví spíše o roku 2019, a to ještě za předpokladu, že nebudou potíže například s výkupy pozemků. „Sliby či prognózy teď nejsou na místě. Máme úřednickou vládu, která má mandát do května, a po volbách přijde někdo jiný. Nepředpokládám však, že by si nová vláda vzešlá z letošních voleb dostavbu dálnice D11 k hranicím stanovila jako prioritu,“ upozornil MF Dnes mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.
Dálnice D11 by měla pokračovat směrem na Trutnov a propojit oba státy u Královce. To by ulehčilo tranzitní dopravě v Náchodě a dalších městech. Náchodský přechod patří v nákladní dopravě k největším v republice. Práce jsou ale v nedohlednu. Pro úsek z Jaroměře do Královce, kde by silnice měla vést jako rychlostní R11, ještě není dokončena ani studie vlivu na životní prostředí. Už nyní se očekávají ostré spory s ekology.
Podle dřívějšího vyjádření Královéhradeckého kraje pro Český rozhlas Hradec Králové by mělo být rozhodnutí Polska o urychlení výstavby dálnice pro českou stranu výzvou. Jinak hrozí mezinárodní ostuda a možné blokády přetížených silnic vedoucích východočeskými městy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.1.2010 20:33
Hradecan (neregistrovaný)
Co se dá k tomu ještě dodat?
19.1.2010 10:19
Pavelka (neregistrovaný)
Co dodat? Jsme národ hňupů a pokud zvolíme socany tak budeme oranžové stádo hňupů. :-(
25.1.2010 22:34
Phavel (neregistrovaný)
Hňup jste z odpuštěním leda Vy - vzpomeňte si prosím, co se postavilo za slavných vlád ODS?? D11 by se nezačala stavět možná dodnes. A kdyby tato strana neblokovala zákony o liniových stavbách, mohla být dálnice dostavěna dál. Promarnila se šance, kdy byly peníze a kdy se stavět mohlo. Ovšem kvůli spekulantům spřaženým s některýma ekologickýma aktivistama a onomu chybějícímu zákonu se tak nestalo.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme