Další kamery budou sledovat prostory u nádraží a terminálu

Operační středisko MP
Operační středisko MP | autor: MMHK

Prostory u vlakového i autobusového nádraží budou pod větší kontrolou. Městští strážníci v těchto místech budou mít více kamer. Na Riegrově náměstí a ve Sladkovského ulici k terminálu hromadné dopravy se pohybuje poměrně dost lidí a dochází tam k častému porušování veřejného pořádku. Předpokládané náklady na nákup a instalaci nových kamer na Riegrově náměstí jsou jeden milion korun, konečná cena vzejde ze soutěže, s jejímž vypsáním dnes souhlasili městští radní. V provozu by kamery měly být nejpozději do konce tohoto roku.

Zatím měli strážníci k monitorování této části města k dispozici pouze jednu kameru, nyní budou využívat tři nové kamery. Postupně tak pokračuje rozšiřování monitorovacího systému na kritických místech ve městě, kde je větší výskyt problematických situací. „Osobně nejsem velkým zastáncem kamer na veřejných místech, ale v dnešní době se tomu jednoduše nevyhneme. Prokazatelně strážníkům pomáhají při řešení akutního problému na daném místě, často výrazně posunou průběh vyšetřování trestných činů, určitým způsobem působí i preventivně,“ řekl primátor města Zdeněk Fink. „Riegrovo náměstí je navíc místem, kde kamery mají své jednoznačné opodstatnění,“ dodal primátor. Náměstí je totiž prostorem před hlavním vlakovým nádražím, zároveň velkým uzlem městské hromadné dopravy v Hradci Králové. Kamery tak pomohou i státní policii s dohledem nad fanoušky během rizikových sportovních utkání.

„Kamerový systém v Hradci Králové funguje od roku 1999 a postupně se rozšířil na celkem 46 míst, které sledujeme pomocí 55 kamer. Vedle toho používáme osm fotopastí, které umisťujeme podle potřeby, často například při sledování černých skládek,“ řekl ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. Loni se na monitor operačního střediska městské policie připojily kamery ve Věkoších a na Pouchově, před dvěma lety byly instalované v okolí nákupního centra Atrium a na náměstí 28. října. „Podle finančních možností chceme co nejdříve kamery umístit na Svatováclavské náměstí na Novém Hradci a ve Wonkově ulici u městské knihovny. Výběr nových míst, kam kamery umístíme, logicky vychází z vývoje veřejného pořádku, zároveň jej projednáváme s dotčenými místními samosprávami,“ řekl Hloušek. Umístění jednotlivých kamer a jejich záběry je možné vidět na internetových stránkách městské policie.

Dění na kamerách sleduje strážník na operačním pracovišti, záběry může sdílet i Policie ČR, časem je v plánu i propojení s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. „Není samozřejmě v silách policie dohlížet na všechna místa v přímém přenosu, ale pokud máme oznámení například na výtržnost, kamera nám pomůže okamžitě vyhodnotit, jakou hlídku a v jakém počtu strážníků je tam třeba poslat. Podobnou prvotní informaci by jistě uvítali i záchranáři nebo hasiči,“ vysvětlil Hloušek. Záznamy se zálohují pro následné vyšetřování, případně pro vyhodnocení jednotlivých zásahů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
31.7.2017 09:32
Jiří Komárek (neregistrovaný)
Kamerový systém
Kdy napadne naše čelní představitele, že i na sídlištích bydlí lidé, kteří chtějí mít okolo sebe pořádek a kli a nechodit večer ven s obavou, že bude obtěžován různými individui ??? Tam kde je pohyb hlídek oproti sídlišti 100%, tak se instalují nové kamery. Kolik jich je na Benešové, Masarykově a Brněnské??
4.8.2017 08:07
joska (neregistrovaný)
RE: Kamerový systém
Kdy napadne vás že víc kamer nezaručí větší bezpečnosti ale jen zvýší možnosti sledování pohybu osob.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme