Dálnice D11 z Hradce do Smiřic se má začít stavět do dvou let

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Přes dvě stovky dopravních staveb v hodnotě 230 miliard korun plánuje Ministerstvo dopravy zahájit do konce roku 2016. Mezi nimi počítá také se dvěma velmi důležitými projekty, které by výrazně ulehčily dopravě v Hradci Králové a jeho širokém okolí. A to se stavbou dálnice D11 v úseku mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, v ambiciózních plánech ministerstva je rovněž zanesena rychlostní silnice R35 v úsecích Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov.

Úsek dálnice z Hradce do Smiřic bude stát přes 9 miliard korun

Úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, který by se podle ministerských plánů měl začít do dvou let stavět, bude měřit 15,2 kilometrů. Stát by měl v celkovém součtu 9,5 miliardy korun.

Plán předložil ministr dopravy Antonín Prachař vládě na začátku měsíce října. Stavba je rozdělena do dvou úseků: Z Hradce Králové do Předměřic nad Labem a poté dále do Smiřic. Ministerstvo na trase počítá s celkem 11 dálničními mosty, 9 nadjezdy a také protihlukovými stěnami. Stavba odlehčí zejména přetížené silnici I/11, která vede z Hradce do Chlumce nad Cidlinou a také silnici I/33 spojující Hradec, Jaroměř a Náchod.

S termínem zahájení toužebně očekávané stavby ale příliš nepočítá starosta Smiřic Luboš Tuzar: „Na městě jsem už 12 let a už z mnoha úst jsem slyšel nejrůznější termíny, ale zatím žádný z nich se nenaplnil. Teď se mi ale chce věřit, že se to konečně pohne. Přesto si nejsem jistý, zda se podaří dodržet časový horizont a do roka zahájit stavbu z Hradce do Smiřic,“ vyjádřil se starosta Tuzar pro MF Dnes.

Dostavba D11 i R35 je pro dopravu v Hradci a jeho okolí klíčová

Dálnice D11, která vede z Prahy směrem na Hradec Králové, by v budoucnu měla dál pokračovat na Jaroměř a Trutnov a poté do Polska. Dálnice je pro východočeskou metropoli v tuto chvíli aktuální hlavně kvůli dokončení necelých 2,5 kilometrů od Osiček k Hradci. Na úseku se po několikaleté pomlce začalo pracovat na konci letošního července, dokončen by měl být do tří let. Více informací se dočtete například v tomto článku.

V plánech Ministerstva dopravy na příští rok je rovněž rychlostní silnice R35 a to v úseku Opatovice nad Labem Časy a Časy – Ostrov. Oba úseky, které dohromady měří 26,1 kilometrů budou stát přes 12 miliard korun. Jak dálnice D11, tak rychlostní silnice R35 jsou pro dopravu v krajském městě a jeho okolí klíčové. „Obě tyto stavby mají pro krajské město velký význam,“ nechal se slyšet královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme