Dálnice D11 bude od srpna průjezdná až do Hradce, další úseky jsou v plánu

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: hradeckralove.cz

Celou trasu dálnice D11 až do Polska budou moci řidiči využívat za sedm let. Alespoň podle závěrů Česko-polské konference o napojení „hradecké" dálnice na polskou dálniční síť. Úsek před Hradcem Králové otevřou silničáři letos v srpnu, od Hradce ke státní hranici se dálnice začne stavět v září, otevřít se má nejpozději v roce 2024. Polská strana má být kompletně dokončena o rok dříve, uvedl Český rozhlas Hradec Králové.

„Oba úseky Hradec Králové - Smiřice a Smiřice - Jaroměř předpokládáme, že budou zahájeny v září letošního roku s dobou výstavby tři roky. Další návazné úseky, jejichž příprava byla v minulých letech zastavena, budou mít požádáno o vydání územního rozhodnutí, což chceme učinit do konce tohoto roku," uvedl ředitel hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Marek Novotný. 

Úsek z Trutnova ke státní hranici by se podle něj začal stavět v roce 2020 s termínem dokončení 2022. Zbývající nejsložitější úsek z Jaroměře do Trutnova by pak měl vznikat mezi roky 2022 až 2024. V čem spočívá náročnost zmíněného posledního úseku, vysvětlil Marek Novotný: „Realizace bude představovat výstavbu dvou tunelů a třech mimoúrovňových křížení. Bude rovněž představovat středisko Správy a údržby silnic. A z hlediska konfigurace a reliéfu terénu to bude poměrně složitá výstavba." 

I polská strana pracuje na napojení obou sítí. Zbývají dva úseky, ten komplikovanější a poslední úsek s tunely k hranici, bude dokončen v roce 2023. Navazující úsek pak do roku 2021. Tím by mělo mít až 80 procent obyvatel dolnoslezského vojvodství dálnici v dojezdové vzdálenosti do 30 minut. 

Podle zástupce ředitele Evropského seskupení pro územní spolupráci Novum Miroslava Vlasáka není podobná statistika na české straně, ale dá se odhadnout: „Procento bude ještě větší, protože máme menší republiku, menší oblast, takže ten dojezd bude určitě rychlejší." 

Zmíněné termíny dokončení všech úseků se mohou změnit, pokud by se nepovedlo včas vyřešit všechny administrativní náležitosti. Ale obě strany na konferenci vyjádřily zájem udělat všechno pro to, aby dálnice v avizovaných termínech opravdu stála.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř…
Čtěte více

Dálnice z Hradce do Prahy už je bez omezení

Pokud budete chtít jet na Prahu od Pardubic po dálnici, už to zvládnete bez nadávek a návratu po zúženém úseku do Hradce. Největší letošní oprava českých dálnic je hotová. Stavební firmy obnovily za 47 dní 17 kilometrů dálnic D11 a D35 u Hradce Králové. V pátek do odpolední…
Čtěte více

Fotbalový stadion bude hotový za rok. Starou tribunu nahradí parkoviště

Stavbaři pracují na monolitické železobetonové konstrukci multifunkční arény, během letních prázdnin by měli nejvíce pokročit u západní tribuny. V pondělí odstartovala repase stožárového osvětlení – tzv. lízátek. Stavba fotbalového stadionu, která se Hradci značně prodraží, má…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme