D11 je zatím nejblíž dohodě

Stavba dálnice D11 se u Hradce Králové pohne. Zdá se to alespoň z výsledků jednání vlády. Dohoda o sporných pozemcích Ludmily Havránkové nebyla, od smetení dohody s bývalou Topolánkovou vládou, nikdy blíž. Havránková už před časem prohlásila, že se dalším jednáním nebrání, i když slibům už nevěří.

Už na konci roku 2009 farmářka znovu usedla k jednacímu stolu. Souhlasila s novým návrhem, podle kterého by stát vyměnil její 3 hektary za jiné pozemky ve stejné rozloze a další půdu jí dlouhodobě pronajal. Mělo se tak předejít úvahám o spekulaci s pozemky. Návrh dostala Havránková poté, co Ředitelství silnic a dálnic přepracovalo projekt dálnice a zjistilo, že posunutím dálničního přivaděče asi o kilometr blíž k městu celou stavbu nejen zlevní, ale navíc nebude sporné pozemky prakticky potřebovat.
Návrh nového řešení schválila v pondělí 8. 2. 2010 i vláda Jana Fischera. Právník farmářky Pavel Černohous v zápětí potvrdil, že Ludmila Havránková je stále připravena na výměnu 3 hektarů a pronájem 130 hektarů kývnout. "Jsme rádi, že vláda uznala, že je jednodušší jít cestou dohody než vyvlastnění, které by k cíli nevedlo," řekl serveru Novinky.cz Pavel Černohous. Dodal ale, že výsledek bude záležet na konkrétní podobě smluv.
Hotové smlouvy by měla mít vláda na stole do 23. dubna. V opačném případě by sáhla k vyvlastnění. "Vláda schválila harmonogram, ale pokud se dohoda nepodaří, zahájíme proces s uplatněním zákona o vyvlastnění," citovaly předsedu vlády Jana Fischera Novinky.cz. Podle Černohouse to ale byl právě stát, který v minulosti už dvakrát přijaté dohody zrušil. Nyní mají téměř dvacetiletý spor dovést ke zdárnému konci ministerstva dopravy a zemědělství.
Postup jednání vlády, ve kterém se angažoval i zmocněnec Ivo Toman, už před časem jako netransparentní kritizoval královéhradecký primátor Otakar Divíšek. Podle něj se o nových návrzích a plánech vlády dozvídala Ludmila Havránková pouze z médií.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.2.2010 12:48
Honza (neregistrovaný)
:), dobra, takze jen tak nekdo dostane do pronajmu 130ha :) a jeste 3ha mu vymeni, to zni vcelku ferove, ale aby nekdo kdo sem zavedl Atol, rekl ze cele to je netrasparetni? To mi prijde opravdu smutne....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme