Štítky: | cyklostezky Hradec Králové | Cyklo |

Cyklostezka na Kuks slaví úspěchy, navštívilo ji už 150 tisíc cyklistů a chodců

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Za více než rok fungování cyklostezky z Hradce Králové do Kuksu dojelo či došlo k nejznámější barokní památce v Královéhradeckém kraji skoro 150 tisíc cyklistů a chodců.

Dvojnásobek, téměř 300 tisíc pak naměřily sčítače na stanovišti ve Věkoších v Hradci Králové. Čísla pochází z období od otevření stezky v květnu 2013 do koncel letošního léta.

Sčítače počtu návštěvníků, které jsou umístěny v zemi a bezpečně zaznamenávají počty cyklistů a chodců, jsou rozmístěné na Kuksu, ve Smiřicích a v hradeckých Věkoších. Nejvíce se jezdí po cyklostezce poblíž krajského města, nejslabší provoz je na Kuksu.

Letos byla cesta nejvíce vytížená o letních prázdninách

Jen v červenci přijelo do Kuksu 15 tisíc cyklistů, ve Věkoších byl napočítán dvojnásobek, tedy 30 tisíc. Nejfrekventovanějším dnem byla sobota a vůbec největší návštěvnický rekord prozatím drží sčítač ve Věkoších, který 8. května 2013 napočítal 2991 osob.

„Čísla ze sčítačů jednoznačně potvrzují, že investice do Labské stezky na území našeho kraje se vyplatila. Je pro návštěvníky atraktivní, zlepšuje nabídku v oblasti cestovního ruchu v regionu a navíc poskytuje dobrou službu. Často totiž slouží lidem, kteří ji používají jako bezpečnou cestu do práce,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml zodpovědný za oblast cestovního ruchu.

V porovnání s jinými úseky Labské stezky v rámci České republiky, část v Královéhradeckém kraji v číslech návštěvnosti jednoznačně vede. Na česko-německé konferenci bylo prezentováno porovnání krajů Královéhradeckého a Ústeckého za jeden rok provozu stezky. „Oproti kraji Ústeckému máme takřka dvojnásobnou návštěvnost. Za roční sledované období od května 2013 do konce dubna 2014 zaznamenaly sčítače na stezce v našem kraji celkem téměř 196 tisíc cyklistů a chodců, v kraji Ústeckém to bylo 83 tisíc,“ dodal náměstek Ruml.

Labská stezka, která je součástí tras EuroVelo, představuje napojení na další stezky v Česku i Německu a Evropě. Vyšla celkem na 67,5 milionu korun a velkou část zaplatila finanční podpora z Evropské unie.

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kruhový objezd v Šimkově ulici se bude upravovat. Nové značení by mělo zpomalit auta

Na kruhovém objezdu v Šimkově ulici před třemi lety při nehodě zemřel devětašedesátiletý cyklista. Přesně 19. března 2015 ho tam srazilo auto. Na uctění jehopamátky se v úterý 20. března koná cyklojízda. Kruhový objezd je rozlehlý a nepřehledný. Po letech by se tato křižovatka…
Čtěte více

Bruslařský okruh v lesích má zádrhel, chybí asfaltové napojení

Město plánuje v příštím roce napojit bruslařskou stezku v hradeckých lesích na areál Stříbrného rybníka. Nyní je mezi nimi zhruba sedmdesátimetrová štěrková cesta, kteráje pro bruslaře těžko zdolatelná. Napojení chybí také na cyklostezku z Malšovy Lhoty.  
Čtěte více

Na nové cyklostezky dá kraj 10 milionů korun, čerpat mohou obce i spolky

Kvůli stále se zvyšujícími počtu cyklistů hodlá kraj v příštích letech podporovat rozkvět cykloturistiky a přispěje částkou 10 milionů korun na vybudování dalších cyklostezek. Peníze by měly jít hlavně na podporu zpracování stavebních dokumentací a územních řízení. V…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme