Termosnímkování se Hradci vyplatilo

Letecké focení tepelných úniků už přineslo první hmatatelné ovoce. S tak zvaným termovizním snímkováním začala ve městě společnost Tepelné hospodářství teprve loni na konci roku. Už nyní ale pomohlo zabránit havárii, která by stála desítky tisíc a poškodila obyvatele v zasažené oblasti.

Jedna z fotografií ukázala podezřelé místo v Markovické ulici na hradeckém Slezském Předměstí. Na rozvodu tepla bylo poškozené místo, kde docházelo k úniku. Při změnách teploty půdy by mohlo dojít k prasknutí. Díky fotce ale následoval rychlý zásah, který problémům předešel. „Termovize dokázala velice přesně odhalit místo, kde docházelo k úniku tepla. Poruchu jsme vyřešili opravou za třicet tisíc korun,“ řekl Mladé frontě Dnes ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Skutečná havárie by přitom stála zhruba 120 tisíc.
Podle Seidlera ja jasné, že náklady na termosnímkování se podobným způsobem rychle vrátí. „S termomapou dokážeme v přenosové soustavě ve městě velice přesně odhalit problematická místa, kde dochází k tepelným ztrátám,“ upřesnil MF Dnes Seidler. A rizikových míst je přitom spousta. Tepelná potrubí jsou někde i desítky let stará a v posledních 20 letech neprošla výraznou opravou.
Potrubí je někdy těžké i jen přesně najít. I tady termokamery pomáhají. „Ke starým rozvodům mnohdy chybí technická dokumentace. Termosnímky by nám mohly pomoci přesně určit, kudy potrubí vede,“ vysvětlil MF Dnes náměstek ředitele společnosti Petr Juránek.
Další přímou výhodou pro Hradečany má být brzké zpřístupnění snímků na webu města. Už koncem února by se tak každý mohl podívat na svůj dům a podle velikosti tepelných ztrát si naplánovat opravu nebo zateplení. To rodinné pokladně může ve výsledku ušetřit tisíce korun ročně.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.1.2010 21:17
STDM (neregistrovaný)
To zpřístupnění termosnímků na webu města může být zajímavé. Snad se to v únoru povede.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme