Hradecká lízátka se budou stěhovat

Dominanta hradeckého všesportovního stadionu, reflektory lízátka, se budou stěhovat. V souvislosti s přestavbou stadionu budou přestěhovány do nedalekého areálu hradecké Slávie. Hradecká lízátka váží čtyřicet pět tun a přestěhovat je nebude lehký úkol. Jak uvedla Mladá fronta dnes, přestěhovat je chce firma ECE Projektantmanagement, kterou vybralo pro přestavbu stadionu město.

Lízátka mají v průměru přes deset metrů a v zemi je drží čtyři kvádry, které zabírají třetinu stadionu. „Sundat nebo zbourat se dá všechno, ale zlikvidovat spodek lízátek bude problém, stejně jako převezení, pokud se lízátka budou stěhovat,“ uvedl pro MF Dnes Jaroslav Kott, který pod hlavičkou bývalého hradeckého podniku ERAM projekt realizoval.

Lízátka stojí na svém místě od semdesátých let a jejich výstavba byla velmi náročná. Jsou symbolem hradeckého fotbalu, proto se také rozhodlo, že se lízátka přestěhují do areálu hradecké Slávie, kde budou tréninková hřiště, aby mohla nadále sloužit. „Domnívám se, že stěhování lízátek je možné, ale bude to náročné technicky i finančně,“ dodal pro Mladou frontu Dnes projektant Miloš Morávek, který projektoval přístřešky na hlavních tribunách, osvětlovací stožáry či objekt s časomírou a skulptury před hlavním vchodem.

Nový areál v Malšovicích by měl být zprovozněn v roce 2012. Fotbalová aréna už o rok dříve. Výstavba areálu bude stát cca 400 milionů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.7.2008 09:23
Diviš (neregistrovaný)
Stěhování lízázek na stadion Slavie je vzhledem k jeho poloze-Orlická kotlina okruh a jejich případné využití absolutní nesmysl stejně tak jako celý ten megalomabský projekt.
Také termín dokončení stavby rok 2012 jen na hradecké poměry zcela nereálný leda,že by se do toho vložil pan hejtman Bradík stejně jako do dostavby dálnice s paní Havránkovou.
Tak to bude tak nejdříve ...._? asi nikdy!
Stadion bych Hradci přál,ale s rozumem a ne nesmyslný projekt ,aby až to zozhrabou nemuseli fotbalisté jezdit 20 let jinám.
18.7.2008 10:49
BlackHK (neregistrovaný)
Přesně tak, přestěhovat ty lizatka je nesmysl, stejně je nepřestěhují, je to jen výmysl, že tu zůstanou! A ten projekt je nehorší ze všech!!!
18.7.2008 14:36
Xaver (neregistrovaný)
Je zvláštní, že ještě nevylezli "aničkáři" s požadavkem zachovat stadion včetně osvětlení. Je to přece úžasná pamětihodnost stejně jako ta příšerná vila Anča. Kde jste?
19.7.2008 19:36
Jan Hradecký (neregistrovaný)
Lízátka je to jediné, co zaslouží zachovat z celého spartakiádního stadiónu, dobrýho tak na dojezd Závodu míru! Jsou unikátní, jedinečný! Lituju toho, že nebudou na novém "velkém" stadionu. Ale na tu tmu, co máte v hlavách vy, kdo byste zbourali vilu Aničku, by stejně nestačily...
20.7.2008 11:02
Xaver (neregistrovaný)
No konečně,to byla doba.Jen ty nadávky jsou poněkud mírné.Chtělo by to přitvrdit,tma v hlavě je málo.Nebo třeba upálit za jiný názor,to by bylo jiné kafe ...:-))
20.7.2008 16:32
Jan Hradecký (neregistrovaný)
Copak hezkého jste, milý Xavere, vyprojektoval, že tak s lehkým srdcem bouráte to, co za něco stojí? Trochu se bojím, že Vaše schopnosti končí u kosočtverce...
20.7.2008 23:17
Xaver (neregistrovaný)
Už je to lepší, milý Jene, jen tomu stále něco chybí. Přitvrdit...:-))
26.7.2008 13:33
megakauf (neregistrovaný)
Víte,at jsou lízátka symbolem Hk,jak chcete,ale všechno má svůj čas a,tak to co bylo hezké v 70letech minulého století,neznamená,že je hezké dodnes.Stadion bude nový,doufejme a podle toho se i vše kolem bude tvořit dál,stěhování mi přijde,směšné a trapné a je to vyhazování peněz je to jako kdyby jste měli doma starou televizi,koupili si novou a tu starou protože by vám ji bylo líto vyhodit by jste dali,někam vedle do pokoje to je přece nesmysl!Čas plyne a život jde dál a život je změna a třeba se dočkámě,že symbolem Hradce nebudou 4 starý lampy,ale třeba kvalitní fotbal.
30.7.2008 09:26
stouralkova (neregistrovaný)
Neoupouštěj staré věci pro nové... Nevím jestli má smysl lízátka stěhovat, každopádně je to hradecká dominanta a symbol. Člověk to bere spíše nostalgicky, je to naše dětství.Když nebudou tak nebudou, ale něco nenávratně zmizí, což bude líto i mimohradeckým, kteří se podle nich v HK orientovali. / pojedeš pořád rovně kolem lízátek apod./

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme