CIAF: Na dvacátý ročník se slétnou letectva ze 14 zemí

Předchozí ročníky CIAF | Foto: Jiří Gangur
Předchozí ročníky CIAF | Foto: Jiří Gangur

Už za necelý měsíc se do Hradce Králové na letiště slétnou nejen vojenské letouny a vrtulníky na pravidelnou leteckou přehlídku s názvem Czech International Air Fest, zkráceně CIAF. Letošní dvacátý ročník opět přivítá mnohé zahraniční hosty a se svou technikou se taktéž přijede a přilétne předvést Armáda České republiky. Měsíc před přehlídkou mají organizátoři potvrzenou účast z celkem 14 zemí světa, které do Hradce Králové vyšlou svého zástupce letectva.

Přehlídka CIAF v Hradci Králové začíná v sobotu 7. září a vyvrcholí den poté. CIAF se může pochlubit tím, že ani letos návštěvníci nezaplatí vyšší vstupné, než-li v předchozích letech.

V sobotu a v neděli 7. až 8. září nad Hradcem Králové budou opět bouřit letouny ve svých leteckých unikátních ukázkách. Hodnotný program se už nyní rýsuje s účastí letectev ze 14 zemí světa. Přilétnou letouny ze Slovenska, Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Francie a dalších zemí. Návštěvníci se dočkají akrobatických i solový vystoupení či sportovní akrobacie.

Perličky programu CIAF přilétnou z Francie, Maďarska, ale i Čech

Mezi perličkami programu bude také francouzské letecké uskupení Breitling Jet Team z Dijonu. Breitling Jet Team se svým programem každý rok oblétne téměř celou Evropu. Svůj um piloti ukazují ale třeba i na akcích jako je Formule 1. „Efektní akrobatické figury jsou ještě umocněny kouřovými efekty a hudebním doprovodem. Během vystoupení se střídá skupinová akrobacie, kdy se vzdálenost mezi jednotlivými stroji L-39 zkracuje až na 2,5 metru, s figurami, kde vyniká výkon jednotlivců,“ popisuje Aleš Cabicar z organizačního týmu přehlídky CIAF. 

Cabicar také dodal, že původně se s Breitling Jet Team v programu vůbec nepočítalo kvůli jejich asijskému turné. „Využijí však svého návratu z Asie a přiletí i sem do Hradce Králové, kam sednou už v pátek ráno,“ doplnil Cabicar. 

K dalším specialitám na programu bude patřit i všestranný český pilot Martin Šonka, původem ze Dvora Králové. Jeho o něco starší maďarský kolega Péter Besenyei přiletí s ukázkou na svém akrobatickém letadle Extra 300 SR.

Chlubit se bude i Armáda České republiky

Armáda České republiky je už neodmyslitelnou a pravidelnou součástí letecké přehlídky CIAF a je také tím, kdo celou přehlídku odstaruje svým zahajovacím průletem dvou letounů JAS-39 a L-159. „Vzdušné síly jsou tradičním účastníkem, účastnit se a vystupovat budeme v šesti letových ukázkách. Návštěvníci uvidí letoun Mi-171, vrtulník Sokol, dopravní letoun Casull a ze Strakonic přijedou s pásovým vozidlem Pandur, které je oblíbené hlavně u dětí,“ vyjmenoval za Armádu České republiky major Stanislav Jirák.

Armáda se do Hradce Králové slétne z Prahy, Přerova, Strakonic, Vyškova, Sedlece, Vícenic u Náměště nad Oslavou a Čáslavi a opět ukáže, jak je vycvičená pro záchranu osob ze vzduchu anebo jak probíhá lokální hašení. V jejích ukázkách nebudou chybět ani výsadkáři. 

Kromě ukázek ve vzduchu bude česká armáda zajišťovat také technickou podporu, na přehlídce CIAF zajistí požární ochranu či přívod elektřiny a vody.

Doprava na letiště a vstupné

Organizátoři přehlídky CIAF ani letos nic nenechávají náhodě a už nyní avizují, že detailní jízdní řád MHD bude uveden jak na zastávkách, tak také na webových stránkách. Stejně tak bude opět značena trasa cesty na letiště a zajištěn by měl být i dostatek parkovacích míst. 

Vstupné ani letos nepodraží a letečtí nadšenci si jej mohou zakoupit už v předprodeji, organizátoři však slibují, že dostatek vstupenek bude i po oba dny přímo na místě. Cena vstupného je pro dospělého 300 korun, děti do 15 let a držitelé karet ZTP mají vstup zdarma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vystoupí Ed Sheeran

Hradec Králové už díky různým festivalům zažil řadu hudebních celebrit. Nyní se může chystat na další zvučné jméno. V létě 2024 vystoupí na hradeckém letišti v rámci své "+ - = ÷ x Tour" legenda současné populární hudby Ed Sheeran. Oznámili to dnes organizátoři z Améba…
Čtěte více

Slavnosti královny Elišky ani letecká show září v Hradci nezpestří

Dvě oblíbené hradecké akce, Slavnosti královny Elišky a letecká přehlídka CIAF, se ani v letošním roce neuskuteční. Důvodem tentokrát není pandemie ale finanční problémy. K tomu, že se akce neuskuteční, se rozhodli sami organizátoři. Pořadatelé Slavností královny Elišky i přes…
Čtěte více

Park 360. Multifunkční prostor vzniká v severní části letiště

Festivalové zázemí pro 35 000 návštěvníků. Prostor pro několik akcí konaných souběžně. Zábavní park s edukativním charakterem pro rodiny s dětmi. Zážitkové ubytování oslovující turisty na Labské cyklostezce nebo digitální nomády s karavany. Svatby, firemní teambuildingy,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme