Štítky: | Kraj | dálnice Hradec Králové | Stavba | pozemky | stěžery |

Výkup pozemků pro D11 má zelenou, Stěžery vybojovaly cyklostezku

Úsek dálnice D11 by se měl u Stěžer začít stavět za dva roky
Úsek dálnice D11 by se měl u Stěžer začít stavět za dva roky | autor: hradeckralove.cz

Dostavbu dálnice D11 už nebude dále komplikovat výkup chybějících pozemků u obce Stěžery. Problém by mělo vyřešit memorandum, které podepsal Královéhradecký kraj s městem Hradec Králové a obcí Stěžery. Všechny tři strany se v závazném dokumentu zavazují ke společné spolupráci. Obec Stěžery velmi důležité pokračování úseku dálnice zdržovala kvůli chybějící cyklostezce, která v projektu nebyla zakreslena, a proto nechtěla odprodat pozemky nutné ke stavbě.

Komplikacím s výkupem pozemků k dostavbě dálnice D11 by mělo předejít podepsání závazného memoranda. Všechny strany se v něm zavazují ke společnému postupu v případě rozšíření mostu směrem od Hradce Králové na Stěžery pro pěší a cyklisty, kterým obec prodej pozemků podmiňovala. „Chápeme potřebu obce Stěžery, že stojí o bezpečnou cyklostezku. Dostavba D11 směrem do Jaroměře je velice důležitá nejen pro kraj, ale i pro samotné město Hradec Králové, a proto nechceme dopustit zbytečná zdržení. Dohodli jsme se tak s městem, že spolu s obcí uzavřeme trojstranné memorandum, jehož je kraj dokonce iniciátorem. V dokumentu se zavážeme ke vzájemné spolupráci. Důležité je, že memorandum bude pro všechny tři strany závazné, nemělo by tak dojít k další časové prodlevě v prodeji pozemků,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Obec Stěžery výkup pozemků zdržovala, protože kvůli bezpečnosti chtěla projekt rozšířit o cyklostezku. „V žádném případě nechceme blokovat dostavbu dálnice. Zastupujeme zájmy našich obyvatel, ale i občanů z Hradce a Nechanicka. Pokud se stezka nepostaví při vybudování mostu, tak už nikdy,“ uvedla pro Hradecký deník starostka Stěžer Dagmar Smetiprachová. Díky podepsání memoranda, které by mělo prodej pozemků Stěžer zajistit, je cyklostezka na pořadu dne a další zdržení výstavby dálnice, která by se v tomto úseku měla stavět za dva roky, by nemělo hrozit.  

Kraj se na stezku pokusí získat peníze z národních nebo evropských dotačních titulů. „Rozšířením mostního objektu dojde k zvýšení bezpečnosti jak pro pěší, tak i cyklodopravu, která je velmi důležitá pro obyvatele obce, dalších okolních obcí, ale i města Hradec Králové. Zároveň tímto krokem vyřešíme bezpečné vedení dálkové cyklotrasy. I to je jedna z podmínek pro čerpání dotací z evropských fondů v dalším období, o které budeme při stavbě cyklostezky také usilovat,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Memorandum musí projít schvalovacím procesem zastupitelstva, které ho bude projednávat na svém zasedání 22. června. Kraj bude připraven případně stavbu společně s městem zainvestovat.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.7.2015 21:56
Miloslav Šiffel (neregistrovaný)
Dostavba D 11
Neskonalý smutek a ostuda s tou dostavbou dálnice D 11. Nevěřím tomu, že bych se dostavby dožil...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Od pátku začínají fungovat opravené zastávky ve městě. Další zase budou měnit režim

V souvislosti s opravami pozemních komunikací a se změnami, které se týkají městské hromadné dopravy, se mění některá místa zastávek autobusů a nebo jejich režim. Změny startují pátkem 16. prosince a týkají se obce Stěžery i zastávek u opavené křižovatky Fortna. Zastávky, u…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme