Ceny za vodu a teplo se od příštího roku zvednou i v Hradci Králové

| autor: hradeckralove.cz

Začátek nového roku bývá často spojen se zvyšováním cen za energie, vodu či další služby. Jak to bude v roce 2022 vypadat  pro Hradečáky? Za co si kromě elektřiny a plynu připlatí? Cenu budou zvedat například tepelné hospodářství nebo Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Vyšší ceny se pak promítou i do některých služeb. Více za vstupné zaplatí návštěvníci hradeckého bazénu a aquacentra.

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýší ceny od ledna 2022. Dodává teplo do 24 tisíc domácností. Účet za teplo v hradecké domácnosti tak vzroste při průměrné spotřebě o 99 korun měsíčně. Do fungování hospodářství se promítá aktuální růst cen materiálů a energií. Městem vlastněná společnost se rozhodla v cenách pro své odběratele pro rok 2022 tento nárůst částečně tlumit. Při přepočtu na průměrnou spotřebu vzroste hradecké domácnosti její měsíční účet za dodávky tepla v novém roce o 99 Kč. „Nárůst cen je významný. V našich možnostech je ztlumit dopad na občany tím, že část růstu cen budeme kompenzovat dosaženými úsporami ze zavádění nových technologií, z rezervních fondů a dále cestou interních úspor. Naším dlouhodobým cílem je udržet ceny tepla a teplé vody pro hradecké domácnosti i nadále na jedné z nejnižší cenové úrovni v rámci republikového srovnání, jak se nám to daří už několik let,“ říká Jiří Seidler, ředitel společnosti a předseda představenstva THHK.

Vodné a stočné se také začátkem příštího roku zvedne. Zdraží o 4 procenta. Vodovody a kanalizace Hradec Králové zvedají ceny ze 101 korun a 38 haléřů na 105 korun a 44 haléře. Znamená to čtyřprocentní nárůst. „Důvodem navýšení ceny je zejména nárůst hodnoty vodárenského infrastrukturního majetku společnosti VAK HK, který souvisí s rozvojem vodovodů a kanalizací v našem regionu. Zvyšuje se tím i potřeba finančních zdrojů na jeho řádnou obnovu, opravy a provoz,“ popsal důvody zdražení ředitel společnosti Jiří Šolc. Čtyřčlenná domácnost žijící v rodinném domě si tak v roce 2022 připlatí v průměru o 126 korun.

Vyšší ceny se promítnou i do zdražování některých služeb. Od nového roku se například zdraží vstupné do hradeckého bazénu a aquacentra. Ceny tam vzrostou podle mluvčí hradeckého magistrátu Kateřiny Šmídové v průměru o 8 procent. „Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží na 80 Kč z částky 75 Kč. Hodinový vstup do aquacentra s vodními atrakcemi a současně do bazénu bude za 140 Kč místo dosavadních 135 Kč. Důvodem zdražení je růst cen energií a dalších nákladů.“

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru