Bývalá škola v Lipkách se změní na vzdělávací centrum, které přiblíží lidem přírodní vědy

| autor: hradeckralove.cz

Budova bývalé základní školy T. G. Masaryka v Lipkách se změní na vzdělávací centrum s pracovním názvem „Lidské tělo – dokonalý stroj?“. Město chce projektem podpořit vzdělávání zejména dětí v technických a přírodovědných oborech. Peníze by na něj chtělo získat z Integrovaného regionálního operačního programu. Bude stát více než 150 milionů korun. Sloužit by mohlo začít v roce 2021.

Kromě dětí základních škol by mělo centrum sloužit i studentům středních škol a zapojeny by měly být i školy vysoké. Radnice však bude chtít zpřístupnit hotové centrum i dalším skupinám obyvatel, pokud to čerpání dotace dovolí.

S vybudováním centra se zároveň opraví školní budova. Objekt Josefa Gočára z roku 1927 čítá 26 učeben a 17 kanceláří.  „Nechceme budovat technologický skanzen či muzeum ani žádný izolovaný projekt. Naší snahou je otevřít lidem vzdělávací centrum, které v souvislostech přiblíží přírodní vědy o člověku. Chceme centrum zpřístupnit například i seniorům,“ doplnil Zdeněk Fink.

Výukové programy budou sladěny s potřebami škol v Královéhradeckém kraji. Centrum bude moderními a efektivními metodami představovat různým věkovým kategoriím a vzdělávacím stupňům přírodovědné jevy v souvislostech, bude se snažit propojit výuku a praxi a začlení do denního života žáků. „Projekt, který by měl zvýšit zájem žáků o obory jako je biologie, fyzika, chemie, matematika či IT, nabídne nadstandardní výukové a pracovní prostředí, které na jiných běžných školách není žákům dostupné a které umožní aplikovat mezioborový přístup. U nás ve městě nejspíš univerzita technického směru nebude, a proto tento projekt svým zaměřením tak trochu směřuje i k uplatnění budoucí výroby s vysokou přidanou hodnotou, o kterou usilujeme,“ zdůraznil Zdeněk Fink.

Záměr projektu „Lidské tělo – dokonalý stroj?“ je na samém začátku, město má hotový stavebně historický průzkum a v náčrtu náplně projektu. „Nyní se bude zhruba půl roku zpřesňovat účel a konkrétněji definovat obsahová náplň centra. Tento počin je součástí již schváleného seznamu projektů a v případě, že vše dopadne podle našich představ, mohl by provoz být zahájen ve školním roce 2021/2022,“ vysvětlil Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení a dodal, že hotové centrum nabídne soubor učeben a sálů s moderním interaktivním vybavením.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme