Byty v centru se postupně prodávají

O problémech spojených s prodejem městských bytů v centru Hradce Králové jsme informovali už několikrát. Nájemníci protestovali, sepisovali petici, hrozili žalobou. Cena, za kterou město byty prodává, se jim zdála vysoká. Přesto je už třetina bytů před podpisem smluv.

Pes, který štěká, nekouše. Toto staré přísloví nyní zřejmě vystihuje situaci kolem prodeje městských bytů v centru. Ještě před časem informovali někteří nájemníci, že mají připraveny žaloby na radnici, kterými se chtějí domáhat snížení prodejní ceny. Městu byla adresována i petice, ve které nájemníci požadovali slevu z prodejní ceny. Jinak si prý byty nekoupí. Reálná situace je ale jiná. V tichosti o koupi bytů projevila zájem už třetina nájemníků. Další se podle radnice už ke koupi chystají.
Žaloba stále nepřišla. „Radnice prodává asi tři sta bytů, za které chce utržit 350 milionů korun,“ řekl Mladé frontě Dnes mluvčí magistrátu Václav Svoboda. Celkem jdou do prodeje čtyři desítky domů, nájemníci měli čas na vyjádření většinou do konce září. „S koupí souhlasí nájemníci ve 14 domech, což představuje asi 100 bytů. U zbylých 23 domů vyjádření chybějí nebo jsou neúplná či formálně chybná,“ řekl Svoboda.
Město je připraveno nabídnout byty, o které jejich nájemníci neprojeví zájem, jiným osobám. Prodejní cena je o 35 % nižší, než určil znalecký posudek. Přesto se ale obyvatelům domů zdá cena stále vysoká. „V září jsme poslali zastupitelům dopis se žádostí, aby své dubnové rozhodnutí o cenách přehodnotili. Upozornili jsme je také, že město při prodeji znevýhodňuje nájemníky, v jejichž domech jsou nebytové prostory,“ řekl MF Dnes nájemník Vladimír Horák, který současně znovu potvrdil, že o žalobě napadající cenu prodeje někteří nájemníci stále uvažují.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme