Budoucí podobu Rozárky ovlivní návrh mladých architektů. Město už vybralo vítěze z dvanácti soutěžících

1.cena - David Jánský - Praha, Štěpánka Úlehlová - Praha
1.cena - David Jánský - Praha, Štěpánka Úlehlová - Praha | autor: mmhk

Hradecká radnice před časem přizvala mladé architekty k tomu, aby se podíleli na návrzích budoucí podoby lokality Rozárka. V architektonicko-krajinářské soutěži se nakonec utkalo dvanáct architektů. Netradiční klání už zná autory vítězných soutěžních návrhů, které budou městu sloužit jako podklad pro budoucí rozhodování jak danou lokalitu vhodně využít. S výsledkem soutěžní poroty, v níž usednul například i David Vávra, souhlasili městští radní. Návrhy můůže od 24. listopadu vidět v městské knihovně ve Wonkově ulici každý, koho město zajímá. Zvítězil návrh Davida Jánského a Štěpánky Úlehlové. Architekty čekala i finanční odměna.

Cílem soutěže, kterou město vyhlásilo 25. července 2016, bylo zpracovat návrh na řešení lokality Rozárka, která je jedním z nejcennějších území města a rozprostírá se zhruba na ploše 2,6 hektarů. Uchován by přitom měl být charakter středové části kopce v kombinaci s návrhem využití prostoru pro sportovně relaxační vyžití, přičemž funkci lesoparku by plocha měla zastávat i nadále. Město mělo v úmyslu tímto krokem rovněž oslovit mladé architekty, kterým chtělo poskytnout prostor k prezentaci svých názorů na dané soutěžní téma a získat ideové náměty pro možné využití lokality. Chtělo však také dát šanci začínajícím architektům, kteří měli zájem ukázat svůj tvůrčí potenciál, získalo také přehled o schopnostech mladých autorů. Ty pak například může radnice oslovovat i s otázkami řešení jiných lokalit ve městě. „Jsem potěšen množstvím neotřelých a originálních návrhů. Jako velmi důležité spatřuji propojení Rozárky s lesoparkem,“ dodává Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za rozvoj města.

Město dostalo celkem dvanáct soutěžních návrhů, které byly počátkem listopadu předloženy k posouzení hodnotící porotě, v níž usednul kromě primátora města Zdeňka Finka například i architekt David Vávra.  „Hradec  si pro svou pověst a architektonickou kvalitu takovéto soutěže zaslouží. Jsem rád, že v krátké době proběhla v našem městě další architektonická soutěž a věřím, že pro případnou realizaci je to jen a jen dobře,“ říká primátor města Zdeněk Fink, který se zasedání hodnotící poroty účastnil.

Pořadí oceněných návrhů:

1. místo - cena 80 000 Kč - soutěžní návrh č. 9 - autorů: David Jánský, Štěpánka Úlehlová
2. místo - cena 50 000 Kč - soutěžní návrh č. 4 - autorů: David Poloch, Adam Bažant
3. místo - cena 30 000 Kč - soutěžní návrh č. 12 - autor: Lukáš Kemr

Odměny ve výši 10 000 Kč náleží soutěžním návrhům č. 1, jehož autorem je Michaela Roženská, a také č. 11 autora Jana Kubáta.

2.cena - Bc. David Poloch - Cheb, Adam Bažant – Hradec Králové 2.cena - Bc. David Poloch - Cheb, Adam Bažant – Hradec Králové
autor: mmhk
3. cena - Ing. arch. Lukáš Kemr – Hradec Králové 3. cena - Ing. arch. Lukáš Kemr – Hradec Králové
autor: mmhk
odměněný návrh - Ing. arch. Michaela Roženská, Chur - Švýcarsko odměněný návrh - Ing. arch. Michaela Roženská, Chur - Švýcarsko
autor: mmhk
odměněný návrh - Ing. arch. Jan Kubát – Hradec Králové odměněný návrh - Ing. arch. Jan Kubát – Hradec Králové
autor: mmhk

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.11.2016 17:23
Marek Tušl (neregistrovaný)
Absurdní
To si z lidí už ale opravdu jen utahujete? Co je toto za návrhy? Za tohle bych se styděl, natož to ještě ocenit. Navíc dát 10 000Kč z peněz nás všech za baletku s červeným pruhem na černobílé fotce (práce asi na minutu a jistě ta baletka bude na 99,9% vykradená bez povolení autora) považuji teda za unikátní výsměch každému slušnému člověku. Když si vzpomenu, že jsem pomáhal dobrovolně s peticí pro obnovení rozárky a pomyslím, že by to skončilo takovouto hrůzou... Podívali ste se vůbec na návrhy SPŠ stavební? A opravdu někomu přijde lepší dát 10000Kč za takovou zrůdnost, než je raději dát dětem na střední, kteří mají o tři řády lepší návrhy než zde prezentované "skvosty"?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme