Bratři Štefanové mají pamětní desku

Pamětní deska hrdinům z 2. světové války bratřím Štefanům byla odhalena 4. května na jejich rodném domě na Slezském Předměstí. Jak uvádí městský zpravodaj Radnice, město na desku z dílny akademického sochaře Milana Knoblocha přispělo částkou 70 000 korun.
Slavnostního odhalení se zúčastnili zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Vojenské posádky Hradec Králové, Svazu letců ČR. Se vzpomínkou na hrdiny také vystoupil jejich bratr profesor Hvězdoslav Stefan. Květiny položili sokolové a studenti gymnázia J. K. Tyla, kde oba bratři studovali. Slavnostní akt obohatily i přelety letadel společnosti Delta System - Air nad hlavami velkého počtu zúčastněných.
Ivan Štefan uprchl v roce 1939 do zahraniční armády a přes Jugoslávii a Balkán se dostal do Francie k čs. vojsku v Agde. V roce 1941 odjíždí na frontu a účastní se těžkých bojů na řece Marně a Loaře, kde byl raněn a dostal se do německého zajetí. Po útěku do Francie se zapojil do odboje u francouzských maquis. V prosinci 1942 byl však zatčen gestapem a převezen do Prahy. Senátem německého lidového soudu byl 25. 6. 1943 odsouzen k trestu smrti za „pomoc nepříteli ve zbrani a zemězradu“. Byl popraven 12. 10. 1943 v Mnichově. Po válce byl vyznamenán Čs. válečným křížem a dalšími medailemi, in memoriam byl povýšen na podplukovníka.
Benignus Štefan získal v roce 1936 pilotní diplom a po maturitě se přihlásil do letectva. Absolvoval vojenskou akademii a jako poručík sloužil u čs. 3. leteckého pluku. Organizoval domácí odboj a odchod našich vojáků do zahraničí. Od začátku války bojoval v polském letectvu, kde byl raněn. Přes Sovětský svaz se se skupinou našich letců z Oděsy cestou kolem Afriky dostává do Velké Británie. Tam byl přijat do RAF VR a přidělen k 313. čs. stíhací peruti jako operační pilot. Jeho spitfire byl 8. 3. 1943 sestřelen nad francouzským pobřežím. Byl vyznamenán polským a čs. válečným křížem, dvěma medailemi za chrabrost a in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka.
Jméno bratří Štefanů připomíná od roku 1992 také název ulice, která začíná nedaleko jejich rodného domu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme