Benešovu třídu v Hradci čeká rozsáhlá rekonstrukce

Benešova třída na Moravském předměstí projde výraznou obnovou. Náklady se mají pohybovat kolem půl miliardy korun. Radnice posuzovala tři architektonické studie.
Městská rada doporučila ke schválení návrh hradeckých architektů ateliérů Studio AP a Žárovka architekti. Tato studie neplánuje žádné další stavby a území více nezahušťuje. Počítá s odstraněním kovových konstrukcí a betonových ramp. Přístup do obchodů bude přímo z ulice, chodníky by mělo chránit lehké prosklené zastřešení. Na třídě přibude více zeleně, vytvoří se zde větší počet parkovacích míst a cyklotras. Značné změny zaznamená i doprava v ulici. Vozovka bude zúžena v každém směru o jeden jízdní pruh a vzniknou nové kruhové objezdy. Také se postaví mezonetové byty.
Rekonstrukce potrvá minimálně tři až čtyři roky. „Nezačne se dříve než v roce 2009,“ řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Doporučený návrh ji dělí do sedmi etap tak, aby příliš nezatěžovala občany, kteří tam žijí. Zároveň radnice zjišťuje, jakým způsobem bude akci financovat. „Ideální by bylo, kdybychom 75 až 80 procent získali z peněz Evropské unie,“ uvedl Malíř.
Benešova třída byla postavena v osmdesátých letech minulého století a v současnosti zde bydlí deset tisíc lidí. Svou délkou odpovídá zhruba Václavskému náměstí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme