Autobusový terminál: Další ostuda?

Předání autobusového terminálu v Hradci Králové do užívání v původním termínu se stává stále větší utopií. Jak uvádí dnešní MF Dnes, není jasné, zda stavební firma Strabag vůbec dokončí. Společnost požaduje od města zvýšení ceny a prodloužení termínu dodání.
V těchto dnech se vedou intenzivní jednání mezi Strabagem a magistrátem, respektive Dopravním podnikem města Hradec Králové jakožto investorem. Město trvá na tom, že zdražení nepřesáhne 20% původní ceny a termín se neoddálí o více než tři měsíce. Městu přitom hrozí, že nepodaří-li se dokončit terminál do konce roku, přijde o dotaci. Může však čerpat bankovní garanci téměř 80 milionů korun, kterou Strabag složil jako záruku. "Pokud se nedomluvíme, vezmeme si bankovní záruku a počkáme, zda bude Strabag pokračovat, nebo od smlouvy odstoupí. V tom případě bychom museli stavbu uzavřít, spočítat a zaplatit, co Strabag zatím udělal, a v soutěži najít jiného dodavatele,“ řekl MF Dnes náměstek primátora Josef Malíř.
V současné době je při pohledu na staveniště víc než pravděpodobné, že původní termín, tedy konec srpna, je nereálný. V areálu stojí dvě rozestavěné budovy, na nichž se intenzivně pracuje. Dokončen je naopak kruhový objezd před nádražím.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.8.2007 23:29
Pája (neregistrovaný)
terminál
Stavební firmy v honbě za dobře placenými zakázkami jsou ochotné slíbit nemožné s tím,že potom se nějak dohodnou.
7.8.2007 08:37
MIREK (neregistrovaný)
Termíny a cena
Je to nehoráznost co si STRABAG dovoluje. Jako řadový občan jen mohu doufat, že je SoD uzavřena s takovými podmínkami a smluvními sankcemi za nedodržení termínu tak, aby případnou finanční ztrátu za to, že se nebude moci čerpat dotace z EU vázaná na včasný termín dokončení stavby, byla plně kompenzována zhotovitelem, tedy STRABAGem. Myslím si, že 80 mega bankovní záruky na to stačit asi nebude.
Jsem zvědavý o čem nás tu budou informovat dále, nebo zda se bude mlžit a všechno zaplatí daňoví poplatníci.
9.8.2007 10:58
jezek (neregistrovaný)
RE: Termíny a cena
Někdo tuto firmu vybral, někdo tuto firmu schválil, někdo se měl přesvědčit o skutečnosti, jak bude průběh celé stavby vypadat, ale asi se tak nestalo.Takže firmu bych v tomto případě za jednostranného viníka rozhodně neoznačoval.Jsou věci,které se v našem městě bohužel dělat nedaří.
A nakonec nevíte náhodou, kdo tuto firmu vybral. Já to tedy nebyl a bohužel ( nebo bohudík ) také moje daně padnou na něčí neschopnost. To už je , ale o něčem jiném.
9.8.2007 13:39
MIREK (neregistrovaný)
RE: Termíny a cena
Myslím, že není nutné aby se objednatel ve fázi výběrového řízení nebo následně při podpisu SoD přesvědčoval o nějakém průběhu. Smluvní podmínky mají být nastavené tak, aby zhotovitel, který něco nesplní nebo nedodrží, zaplatil veškerá penále a sankce z toho vyplývající. Jestliže je termín dokončení stavby vázán na poskytnutí dotace, tak sankce za nedodržení termínu bude pro zhotovitele právě v této výši dotace, o kterou investor přijde. A jestliže se této sankci již ve fázi podpisu SoD brání tak už asi dopředu ví, že termín dokončení nestihne. Jestli toto není v SoD zakotveno, tak je tato SoD jednoznačně pro město nebo dopravní podnik nevýhodná.
9.8.2007 18:33
jezek (neregistrovaný)
RE: Termíny a cena
Ale někdo to musel podepsat a ten také by měl nést díl odpovědnosti. Jinak není problémem se přesvědčit o dílech, které tato firma prováděla a také o financích, které jí byly placeny. pokud by platila při každé druhé akci penále z prodlení, tak by si ji rozhodně nevybral. Jinak na městě je jistě dost schopných právníků, kteří již nápravu zajistí.
9.8.2007 18:23
Xaver (neregistrovaný)
ostuda
Jaká ostuda? Běžná praxe.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme