Atol loni vykázal zisk přes 13 milionů

Téměř 44 miliony zaplatili řidiči za rok 2009 na parkovacích poplatcích firmě Atol. Náklady na parkovací systém přesáhly 20 milionů. I přes nárůst parkovacích ploch se náklady na provoz zvýšily jen nepatrně. Takové informace dostala hradecké rada.

Provozovatel městského parkovacího systému, firma Atol, předložila hradeckým radním závěrečnou zprávu o hospodaření v roce 2009. Podle ní Atol utržil na parkovném 43,8 milionu korun a na nákladech utratil 20,7 milionu. Zisk po zdanění udává podle Hradeckého deníku Atol ve výši 13,2 milionu korun. V roce 2008 to bylo přes 6 milionů. Podle informací ke třetímu čtvrtletí firmě rostly náklady na provoz parkovacích ploch s jejich rozšiřováním minimálně, pouze o necelých 11 %.
Přes vykázaný zisk se Atol bojí budoucnosti. „Při zachování parametrů systému dojde v příštích letech k poklesu ziskovosti společnosti, zejména s ohledem na růst úroků, odpisů a provozních nákladů parkovacích domů,“ uvedl podle Deníku ve zprávě pro radu šéf Atolu Dušan Čížek.
Nárůst tržeb z parkovného činil proti roku 2008 téměř 14,5 milionu korun. „Projevilo se rozšíření placené zóny o Pražské Předměstí, které bylo v minulém čtvrtletí vyrovnáno sezonním propadem počtu parkujících,“ tvrdí Dušan Čížek.
Podle zprávy se významnou částí nákladů stal v září otevřený parkovací dům Katschnerka. Tady Atol započítává úroky i odpisy. Další významnou odpisovou položkou pak jsou parkovací automaty. Parkování v Novém Pivovaru je stále ztrátové, díky poklesu režijních nákladů a nákladů na služby se ale ztrátu z hospodaření parkovacího domu podařilo snížit zhruba na polovinu proti roku 2008. Ještě v září ztráta představovala asi 280 tisíc korun.
Naopak pozitivně Dušan Čížek zhodnotil za rok 2009 fungování SMS-parkovného. „Využívání tohoto způsobu úhrady roste. Zatímco v březnu lidé touto cestou zaplatili 101 lístků, v prosinci už 1287,“ řekl podle Hradeckého deníku Čížek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
19.3.2010 11:18
Bjorken (neregistrovaný)
No za to by se dal opravit kus priserneho chodniku od Tesca k nadrazi a vysadit par stromku. Nebo by se mohl nechat na koupalisti skokansky bazen. apod. ....
19.3.2010 15:57
STDM (neregistrovaný)
Ty zisky jsou Atolu a ten nebude opravovat chodník ani sázet stromky.
19.3.2010 23:51
Bjorken (neregistrovaný)
To ja vim..jen pisu smutnou skutecnost, o co jsme diky vyhodne smlouve prisli..
20.3.2010 10:09
xicht53 (neregistrovaný)
Je otázka, zda by ty zisky byly i tehdy, kdyby parkování spravovaly TSmHK :-)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme