Aplikace v mobilu může zachraňovat lidské životy. Využívat ji začala královéhradecká záchranka

| autor: Kralovéhradecký kraj

Víte, kdo je to First Responder? Je to člověk, který může vám či vašim blízkým zachránit život. Díky nové mobilní aplikaci může být na místě ještě dřív než záchranná služba a účinně pomoci. Jsou oblasti, kam se záchranka zkrátka nedostane včas a v některých případech - například při srdeční zástavě - jde o minuty. Pak může dobrovolník - First Responder - zachránit život. O případu se dozví díky speciální aplikaci. Tu nyní začala využívat královéhradecká záchranka.

First Responderem se může stát kdokoli, kdo projde školením. S novinkou přišla Záchranná služba Královéhradeckého kraje (ZZSKHK) spolu s jedním z mobilních operátorů. „Inspirovali jsme se v Izraeli. Díky aplikaci se může k pacientovi dostat první pomoc ještě před příjezdem posádky záchranné služby. Její dostupnost v Česku patří mezi nejlepší v Evropě. Při srdeční zástavě však hraje roli každá minuta," popisuje pro Hradecký deník Jiří Mašek, ředitel ZZSKHK.

First respondeři by byli užiteční hlavně ve složitěji  přístupných oblastech - na venkově a na horách.

S novou službou, která má pomoci zachránit více lidských životů, přišla jako první v Česku Záchranná služba Královéhradeckého kraje. Proškolení dobrovolníci nebo záchranáři v civilu se po přihlášení do aplikace stávají předvojem posádky záchranné služby.

Záchranka aplikaci využívá od září letošního roku. Od té doby se podařilo zachránit už dva lidské životy. „Aplikaci Kiss Sharp doposud využívali pouze záchranáři, kteří nebyli v danou chvíli ve službě. Nyní chceme zapojit i dobrovolníky z řad veřejnosti. Musejí být vždy odborně proškoleni. V současné době za sebou máme první kurz a chceme s proškolováním pokračovat," prozradil ředitel ZZSKHK Jiří Mašek. V současnosti je do systému zapojeno zhruba sto dvacet lidí – z toho osmnáct z řad veřejnosti.

Postupně by v kraji mělo být nasazeno několik set záchranářů a to zejména na odlehlejších místech jako je venkov nebo horské oblasti.

Jak aplikace funguje?

K aktivaci systému stačí mobilní telefon s připojením k internetu a speciální aplikace. Ta automaticky vyhledává nejbližší aktivní First Respondery a upozorní je na zásah v jejich okolí. Pokud výzvu přijmou, aplikace je automaticky naviguje k pacientovi. O přijetí výzvy je zároveň informován dispečink.

Každý First Responder si v aplikaci může nastavit, jaké zdravotnické vybavení má aktuálně k dispozici a jaký způsob dopravy na místo události v danou chvíli volí. Tím zároveň sám definuje okruh, ve kterém jej systém na události upozorňuje.

Jednou z hlavních výhod tohoto systému je, že funguje sám a odesílá data, aniž by přidělával práci operátorům. Hradečtí záchranáři zaplatili za aplikaci a telefony zhruba tři miliony korun. Většinu peněz získali z dotace.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
1.12.2016 13:42
Pavel Novák (neregistrovaný)
Komentář
Myslím si že teď budu psát za spoustu dalších lidí. Tento projekt a aplikace je naprosto geniální a myslím si, že by se co nejrychleji měla rozšířit po celé ČR. Pokud se bude realizovat v našem kraji, bez váhání se hodlám zapojit a registrovat se. Dobrovolníků z řad veřejnosti by se v mém okolí našlo nespočet. Držím palce a přeji co nejrychlejší realizaci po celém území České republiky. zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.12.2016 13:42
Pavel Novák (neregistrovaný)
Komentář
Myslím si že teď budu psát za spoustu dalších lidí. Tento projekt a aplikace je naprosto geniální a myslím si, že by se co nejrychleji měla rozšířit po celé ČR. Pokud se bude realizovat v našem kraji, bez váhání se hodlám zapojit a registrovat se. Dobrovolníků z řad veřejnosti by se v mém okolí našlo nespočet. Držím palce a přeji co nejrychlejší realizaci po celém území České republiky.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme