Anička znovu památkou, Generali nesouhlasí

Secesní vila Anička v centru Hradce Králové je zpět na seznamu památek. Po složitém jednání, soudním vyřazení a petici občanů se tak vila opět zařadila mezi chráněné objekty. Zda tam ale zůstane, je otázkou. Majitel secesní stavby, Generali Pojišťovna, s rozhodnutím ministerstva kultury nesouhlasí.

Spory kolem zřejmě nejznámější hradecké vily pokračují. Ministerstvo ji zapsalo do seznamu památek už potřetí. „Na konci února jsme znovu vydali rozhodnutí o prohlášení vily kulturní památkou. Verdikt ještě nenabyl právní moci,“ potvrdila Hradeckému deníku vedoucí oddělení ochrany kulturních památek ministerstva Petra Ulbrichová.
Poprvé se Anička ocitla mezi chráněnými památkami už v roce 2007. Pojišťovna byla proti. V roce 2008 však rozhodnutí potvrdil tehdejší ministr kultury Václav Jehlička. Generali se odvolala k soudu, který zápis zrušil kvůli formálním nedostatkům. „Napravili jsme chyby, které nám soud vytknul. Pojišťovna to může znovu hnát před soud, ale myslím, že ten už by její žalobu zamítl,“ řekla Deníku Petra Ulbrichová.
Ministerské úředníky přesvědčil především zájem samotných Hradečanů, kteří se masově za vilu postavili. Petici proti jejímu zbourání podepsalo už na začátku sporu přes 12 tisíc lidí. Generali se ale svého záměru postavit na jejím místě nové sídlo nechce vzdát. Nově přišla pojišťovna s nápadem vilu nechat stát, ale obestavět ji moderními budovami. „Dům by ztratil svoji hodnotu a zničilo by to urbanistický ráz celé ulice,“ řekl před časem Hradeckému deníku Zbyněk Cabicar, člen Společnosti ochránců památek ve východních Čechách.
Přesto určitý posun nastal. Generali je minimálně opatrnější ve svých vyjádřeních. Ještě na konci loňského roku Renata Werliková, vedoucí oddělení marketing servis, uvedla, že by stavba mohla začít v roce 2010 se stejnou výší investic. Nyní Deník citoval mluvčího pojišťovny Jiřího Cívku: „Generali podala rozklad proti rozhodnutí ministerstva kultury o prohlášení vily Anička za kulturní památku. Zatím neznáme vyjádření ministerstva k podanému rozkladu a z tohoto důvodu by bylo uvádění jakýchkoliv našich dalších kroků pouhou spekulací, která nestojí na jasných faktech.“
Nové zákaznické centrum by mělo vzniknout zhruba za 220 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.3.2010 12:51
Honza_z_HK (neregistrovaný)
"Ministerské úředníky přesvědčil především zájem samotných Hradečanů, kteří se masově za vilu postavili."
Tak tohle je největší blbost kterou jsem četl. Ano, věřím že to 12 tisíc lidí podepsalo, ale byla to absolutně neadekvátní petice. Mluvil jsem s několika kamarády, kteří to podepsali nebo se tý vily zastávali, ale nikdo z nich nedokázal říct, proč ji obhajuje (nejčastěji takovéto "prostě tam patří") a ani nevěděli, co ji mělo nahradit. Zkrátka bylo to jen vypuštěná poplašná zpráva plná histerie a bohužel hodně hradečáků je konzervativních, kteří na histerii slyší... Bohužel ty podpisy už nikdo zpět nevezme, byď by to někteří teď rádi udělali. prosím, uznávám že to není ledajaká vila a zaslouží zachování, ale né za každou cenu na tomhle místě. Rozebrat a postavit kdekoli jinde, třeba v tom parčíku u KD Střelnice a Gočárovku s zcelit jednotnou výškovou úrovní zástavby bez týhle průrvy. naopak by se měli hradečáci zajímat, aby to co tam Generali psotaví, tak aby nejen pasovalo do Gočárovky ale i do Střelecké, takže třeba aby postavili ty dvojbudovy jako stupňovité směrem od sousedních vil a tedy nedošlo k nenadálému výškovému skoku z úrovně vil. Jo a pokud se někdo chcete ohánět Gočárem, tak upozorňuju, že jeho regulační plán se zabýval územím pouize po Pražské předměstí, tedy někam po dnešní II. silniční okruh. Dál, pražské předměstí, to se nijak dál neřešilo, proto bylo jedno, že tam třeba budou vily nebo cokoliv. Ale myslím, že kdyby byl postaven před celou Gočárovku jak ji známe dneska, určitě by tam ty vily nenechal a naopak by si pohrál s tou novou zástavbou, která by nejen zcelila Gočárovku, ale i nenarušila současné vilové rozhraní na Střelecký. To jest můj osobní názor... To ovšem ale dnešní ochránci památek nejsou schopný (nějakého rozumného kompromisu) a za podpory histerických hradečáků (jejich počet je také dosti diskutabilní - viz demonstrace za podporu vily, které se účastnil pouze ten oraganizátor...) se tomuhle městu spíš furt jen škodí...
16.3.2010 13:42
jezek (neregistrovaný)
Obsahově slabé, pravopisně za 5 !!!
16.3.2010 18:34
STDM (neregistrovaný)
Myslím, že nejde jen o samotnou Aničku. Proto názor, že ji rozebereme a postavíme někde jinde, může mít člověk, kterému uniká, že vily podél II.silničního okruhu dokumentují jako celek rozvoj výstavby Hradce. Je to patrné ze starých fotografií. Nemyslím si, že je zcela správné ustupovat za každou cenu komerčním zájmům.
17.3.2010 12:30
rzr (neregistrovaný)
Vily podél okruhu sice cosi dokumentují (pravěk), ale budovy kolem Gočárovy třídy dokumentují zase něco jiného (modernělší část archtektury v HK). Anička je objekt vhodný tak pro veřejný dům a měl by být odvezen mimo centrum. Obecně došlo k potlačení práv majitele rudé boudy, což mi vadí. To jestli bouda bude stát dál, nebo spadne, nebo bude odvezena jinam a zachráněna pro budoucí generace mi je skoro jedno.
19.3.2010 14:00
Milosav (neregistrovaný)
Ta nešťasná Anička.Stále píše jen/počítá se/o nebourání,ale vetšina hradečáků je pro zbourání.Pamatujete jak to tady vypadalo řekněme před 50lety?Tehdy byla Anička krásná,chodníky blátivé a naproti rostli skz mizerný plot maliny.Nyní jde skutečně o znehodnocenou boudu po laciné opravě a to okolí,hrůza!Teď když je investor na zvelebení této části,celistvosti hl.třídy a město by to nestálo ani korunu,.tak¨se najdou odpůrci!Je to akce vyvolaná památkovým úřadem tehdy sídlícím v Pardubicích a podepsaná lidmi,kteří u toho moc nepřemýšléli.Je to moda,rebelant=hrdina.Jen se podívejte na studii Generali.Možná,že není špatný nápad snížení,přechod do zástavby vilek jáko v Střelecké ul/Živnost úřad/a v Ambrožové ul.vstupy do parčíků,ony americké vily.Měli by toto rozhodnout zastupitelé města!
22.3.2010 15:25
Pistihez (neregistrovaný)
A mně se třeba líbí - ty dvě vily tvoří zajímavý portál na rozhraní vnitřního a vnějšího města. Jejich funkčnost je ale znehodnocena umístěním na frekventované křižovatce. Kdyby se to z obou stran uzavřelo nějakými sklobetonovými paláci, tak mi to přijdemnohem horší - bude tam klasický městský tunel - špína, hluk, tma.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme