Aktuálně: americký konvoj míří k Hradci, v Pardubicích bude setkání s veřejností

Nepotvrzená trasa průjezdu Hradcem Králové. | Zdroj: Mapy.cz
Nepotvrzená trasa průjezdu Hradcem Králové. | Zdroj: Mapy.cz

Velké emoce vyvolává v posledních dnech plánovaný přesun vojenské techniky americké armády přes území České republiky. Vojáci, keří se vracejí ze cvičení Atlantic Resolve, které se konalo v pobaltských republikách. Konvoj projede i přes okraj Hradce Králové, následně zamíří do Pardubic, kde přečká noc. V neděli odpoledne budou mít lidé možnost si techniku v prostorách pardubických kasáren prohlédnout.

Konvoj americké armády, rozdělený na tři části, projíždí v těchto chvílích přes území České republiky. Jedna skupina překročila hranice Česka na hraničním přechodu Harrachov a přes Liberec míří do Prahy. Druhý konvoj vjel na území republiky v Bohumíně, míří směrem na Vyškov a následně do hlavního města. Pro východočechy nejzajímavější je ale skupina vozidel, která míří do Pardubic přes hraniční přechod v Náchodě. 

Tam podle plánu ministerstva obrany měla vozidla překročit hranice ve čtvrt na dvanáct, uživatelé na sociálních sítích však hlásili průjezd zhruba o dvacet minut dříve. Momentálně konvoj pokračuje směrem na Jaroměř, odkud přes Hradec Králové zamíří do Pardubic. Tam má dorazit ve čtvrt na tři. V pardubických přenocují vojáci v areálu 14. pluku logistické podpory, kde bude možnost si techniku prohlédnout na vlastní oči. V Hradci Králové by podle nepotvrzených informací měl konvoj projíždět přes křižovatku Bláhovka a následně kolem obchodního centra v Plačicích.

Ministerstvo obrany uvedlo, že prostor pro setkání s veřejností bude od 17:00 do 19:00. "Pokud vojáci přijedou později, než se očekává, nic se konat nebude. Jinak tři vozidla zpřístupníme veřejnosti a lidé se budou moci setkat s vojáky. Vyčlenili bychom na to zhruba dvě hodiny," řekla pro Parlamentní listy tisková mluvčí 14. pluku logistické podpory Lucie Misařová.

Všechny tři větve konvoje se setkají na pražské Ruzyni, odkud se následně vydají směrem na hraniční přechod Rozvadov. Přesun zahraničních vojáků není podle královéhradeckého hejtmana Lubomíra Franceničím neobvyklým. „Pro nikoho to není důvod ke znepokojení, jde o běžný přesun. Prosíme proto občany, aby byli v případě setkání s kolonou shovívaví a sledovali ji případně z bezpečné vzdálenosti,“ řekl.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme